Vēlas debates par iespējamo bērnu kastrāciju katoļu baznīcā 50.gados

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Reaģējot uz medijos publiskoto informāciju, ka pagājušajā gadsimta piecdesmitajos gados katoļu priesteri kastrējuši bērnus ar homoseksuālu noslieci, Nīderlandes likumdevēji aicinājuši sākt parlamentā debates par šo jautājumu.

Šokējošos notikumus atmaskojis laikraksts «NRC Handelsblad», kurš sestdien publiskoja rakstu, kurā apgalvo, ka, cenšoties «izārstēt viņus no viņu seksuālās orientācijas», tolaik kastrēti vismaz 12 bērni.

«NRC Handelsblad» rakstā galvenā uzmanība pievērsta viena cietušā lietai. Šis vīrietis apgalvojis, ka priesteri viņu kastrējuši 1956.gadā.

Viņš tolaik liecinājis kādā policijas izmeklēšanas lietā par bērnu seksuālu izmantošanu katoļu internātskolā Gelderlandes provincē, valsts austrumos.

Pēc liecības sniegšanas viņš ievietots katoļu psihiatriskajā iestādē, kur savas homoseksuālās uzvedības dēļ kastrēts, vēsta laikraksts.

Komisija, kuras uzdevums ir izmeklēt iespējamos seksuālās vardarbības gadījumus Nīderlandes katoļu baznīcā no 1945.gada līdz pašreizējam laikam, pagājušajā gadā secināja, ka no seksuālās vardarbības cietuši desmitiem tūkstošu bērnu.

Tomēr konkrētais noziegums, kuru dienasgaismā cēla «NRC Handelsblad», nekad nav izmeklēts, jo bijušā izglītības ministra Vima Dētmana vadītā komisija neesot atklājusi pārliecinošus pierādījumus, kas liktu turpināt izmeklēšanu.

«Izskatās, ka notikuši vēl daudzi noziegumi, kas nav iekļauti Dētmana komisijas atskaitē,» aģentūrai AFP norādīja Nīderlandes premjerministra Marka Rutes Partijas brīvībai un demokrātijai (VVD) preses pārstāve.

«Mēs vēlamies [parlamenta] sesiju un debates, cik drīz vien iespējams, lai noskaidrotu, kāpēc šī izmeklēšana nav veikta,» viņa piebilda.

«Ja fakti ir pareizi, mēs runājam par nopietnu situāciju, kuru ir nosodījusi katoļu baznīca,» norādīja Nīderlandes bīskapu konferences preses pārstāvis.

Viņš solīja, ka baznīca sadarbosies ar varasiestādēm, ja tiks uzsākta izmeklēšana.

Dētmana komisijas atskaitē, kas tika izdota decembra vidū, secināts, ka laika posmā no 1945.gada līdz 2010.gadam no seksuālās vardarbības Nīderlandes katoļu baznīcā cietuši desmitiem tūkstošiem bērnu. Ziņojumā tika identificēti arī 800 seksuālo noziegumu pastrādātāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu