Internetā būs atrodams Einšteina darbu arhīvs, arī mīlas vēstules un kāda interesanta zīmīte

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Internetā tiks izvietota zinātnieka Albnerta Einšteina pirmā ar roku rakstītā slavenā formula «E=mc2», ziņo «The Daily Mail».

Par godu Einšteina 133 dzimšanas dienai interneta plašajās ārēs tiks izvietoti kopumā 80 tūkstoši dažādu dokumentu.

Jau šobrīd pēc adreses «Albert Einstein.info» atrodami vairāk nekā 2000 dokumentu un materiālu kopš 1922.gada.Līdz gada beigām plānots pabeigt šo apjomīgo darbu. Speciālisti apgalvo, ka 40 tūkstoši no šiem materiāliem ir Einšteina personīgie materiāli. To vidū ir arī vidusskolas atestāts, oficiāls paziņojums par Einšteina kāzām, vēstule, kurā viņš piedāvā veidu, kā atrisināt ebreju-arābu konfliktu un zīmīte no kādas sešgadīgas skolnieces, kurā slavenajam matemātiķim ieteikts aiziet pie friziera.

Par Einšteina intelektuālo īpašumu atbildīgais profesors Hanoks Gutfreinds atzīmējis, ka kolekcijā ietilpst arī tik personīgas dabas dokumenti, ka sākotnēji radušās šaubas, vai tos vispār var publicēt. Piemēram, interaktīvajā katalogā varēs atrast 24 mīlas vēstules, kuras Einšteins rakstījis savai otrajai sievai Elzai, kaut tobrīd vēl bija precējies ar Milevu.

Tā kā liela daļa dokumentu sarakstīti vācu valodā, tiem tiks nodrošināts tulkojums angļu valodā, tādējādi padarot tos vieglāk pieejamus visiem interesentiem.

Ar Einšteina materiālu digitalizēšanu nodarbojas «Polonsky Foundation».
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu