SVF brīdina par naftas cenu pieauguma risku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda otrdien norādīja, ka naftas cenas pasaules tirgū varētu palielināties līdz pat 30% apmērā, ja tiktu pārtrauktas piegādes no Irānas.

Tādējādi iespējamajam Irānas naftas importa aizliegumam valsts kodolprogrammas dēļ varētu būt ļoti negatīva ietekme uz globālo ekonomiku.

Lagarda pauda viedokli, ka vērā ņemams Irānas eksporta piegāžu iztrūkums radītu šoku virknē ekonomiku un uz laiku izraisītu strauju naftas cenu pieaugumu pasaules tirgū.

SVF aplēses liecina, ka piegādes traucējumi no Irānas naftas cenu pasaules tirgū varētu palielināt par 20% līdz līdz 30%.

«Pēkšņs un nežēlīgs «Brent» jēlnaftas cenas kāpums no pašreizējā aptuveni 125 dolāru par barelu līmeņa radītu nopietnas sekas globālajā ekonomikā,» uzvēra Lagarda piebilstot, ka šī negatīvā ietekme būtu vērojama līdz brīdim, kad citas naftas eksportētājvalstis spētu kompensēt Irānas naftas piegāžu trūkumu.

Uzturoties divu dienu vizītē Deli Lagarda iepriekš arī norādīja, ka pasaules ekonomika ir atkāpusies no bezdibeņa malas, taču globālajā finanšu sistēmā joprojām vērojamas nopietnas vājības.

«Mēs esam tālāk nost no bezdibeņa, nekā bijām pirms trīs mēnešiem,» uzsvēra Lagarda.

Viņa norādīja, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB) un atsevišķu Eiropas valstu īstenotie pasākumi palīdzējuši stabilizēt kopējo situāciju, «taču joprojām ir jomas, kurām nepieciešams pievērsties ar pilnu sparu, tostarp stabilizēt finanšu institūcijas».

«Finanšu institūcijas veicināja krīzi, un tas mums parāda, kur reformām nepieciešams koncentrēties. Finanšu institūcijām jāveicina izaugsme, nevis jārada draudi izaugsmei,» izteicās Lagarda.

SVF vadītāja arī sacīja, ka globālā finanšu krīze mudinājusi politiskos līderus īstenot politiski nepopulārus pasākumus, lai atjaunotu ekonomisko veselību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu