VID iesniegtas 4415 mantiskā stāvokļa deklarācijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Līdz 2012.gada 19.martam Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtas 4415 mantiskā stāvokļa deklarācijas, no kurām 1290 deklarācijas iesniegtas pagājušajā nedēļā, portālu «Apollo» informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā, atgādinot, kas jāzina un kam jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācijās.

Kā portālu «Apollo» VID, visbiežāk iedzīvotāji interesējušies par aizdevumu un aizņēmumu darījumu deklarēšanu, skaidras naudas uzkrājumu deklarēšanu, kā arī par vispārīga rakstura jautājumiem.

Ņemot vērā iedzīvotāju uzdotos neskaidros jautājumus par aizdevumu un aizņēmumu norādīšanu mantiskā stāvokļa deklarācijā, VID atgādina, ka fiziskām personām ir pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju, ja tām ir neatmaksāti aizņēmumi (kredīti) vai citas parādsaistības, kuru kopējās summas neatmaksātā daļa 2011.gada 31.decembra plkst.24 pārsniedza 10 000 latus vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajam valūtas kursam.

Piemēram, ja fiziskai personai 2011.gada 31.decembrī plkst.24 ir hipotekārais kredīts AS «SEB banka», kura neatmaksātā daļa ir 50 000 eiro, komunālo maksājumu parāds 120 lati, nesamaksāts telefona rēķins 20 lati, tad personai vispirms ir jānosaka, vai parādsaistību kopējā summa pārsniedz 10 000 latus: parādsaistības eiro ir jāpārvērš latos pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa 2011.gada 31.decembrī: (0,702804 x 50 000 = 35140,20 lati); jānosaka kopējā parādsaistību summa: 35 140,20 lati + 120 lati + 20 lati = 35 280,20 lati, skaidro VID.

Tā kā parādsaistību kopējā summa pārsniedz 10 000 latus, personai ir pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju, aizpildot tās 11.sadaļu «Latvijā vai ārvalstīs neatmaksātie aizņēmumi (kredīti) un citas parādsaistības».

Aizpildot mantiskā stāvokļa deklarāciju par parādsaistībām, to kopējā summa jānorāda latos.

Piemērā minētajā gadījumā mantiskā stāvokļa deklarācijā būs jāuzrāda kopējā parādsaistību summa 35 280,20 lati.

Identificējošā informācija ir jānorāda tikai par tām kopējā parādsaistību summā ietvertajām parādsaistībām, kuru apmērs pret vienu personu pārsniedz 1000 latus. Par šīm parādsaistībām būs jāuzrāda saistību summa attiecīgajā valūtā un aizdevēju identificējoša informācija.

Savukārt par parādsaistībām, kuru apmērs konkrētai personai nepārsniedz 1000 latus, identificējošā informācija nav obligāti jānorāda.

Piemērā minētajā gadījumā mantiskā stāvokļa deklarācijā atšifrējošā informācija būs jāuzrāda tikai par hipotekāro kredītu, uzrādot nesegto hipotekārā kredīta summu 50 000 eiro un tā izsniedzēju AS «SEB banka», reģ.Nr.40003151743, juridiskā adrese: Meistaru iela 1, Valdlauči, Ķekavas pagasts.

VID.sakumdeklaracija@vid.gov.lv

Informācija par Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma piemērošanu un par mantiskā stāvokļa deklarācijas aizpildīšanu, pieejama VID mājaslapas kreisajā pusē, sadaļā «Fizisko personu mantiskais stāvoklis».

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz VID Informatīvo tālruni 1898, konsultēties klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā, apmeklēt VID bezmaksas seminārus visā Latvijā vai uzdot jautājumus VID mājaslapā sadaļā «Kontakti / Uzdot jautājumu VID, atsauksmes».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu