CSP: 87% mājsaimniecību trūkst naudas ikdienas izdevumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Pagājušajā gadā 87% mājsaimniecību sagādāja grūtības segt nepieciešamos ikdienas izdevumus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veiktais pētījums. Vēl gadu iepriekš šādas grūtības bija 85% mājsaimniecību.

25% no visām mājsaimniecībām atbildēja, ka nepieciešamos ikdienas izdevumus sedz ar lielām grūtībām (2010.gadā – 23%), 33% ar grūtībām (2010.gadā – 32%) un 30% ar nelielām grūtībām (tikpat arī 2010.gadā).

11% mājsaimniecību norādīja, ka nepieciešamos ikdienas izdevumus sedz samērā viegli (2010.gadā – 13%).

Tikai 2% mājsaimniecību varēja apgalvot, ka tos var segt viegli vai ļoti viegli, un tas ir tikpat, cik 2010.gadā.

Vissaspringtākā situācijā bija mājsaimniecībās, kurās ir pāris ar trīs un vairāk bērniem, kā arī mājsaimniecībās, kurās ir viens pieaugušais ar bērniem, noskaidrots pētījumā.

CSP norāda, ka apsekojumā mājsaimniecības aicinātas nosaukt vismazāko neto ikmēneša ienākumu summu, kas, viņuprāt, būtu nepieciešama ikdienas izdevumu segšanai.

Lai iegūtu salīdzināmus datus par dažāda tipa mājsaimniecībām, ienākumu summas tika pārrēķinātas uz ekvivalento patērētāju, ņemot vērā mājsaimniecības skaitlisko sastāvu un struktūru.

Vispieticīgākās summas, kas nepieciešamas, lai savilktu galus kopā, norādīja mājsaimniecības, kurās dzīvoja viena persona 65 un vairāk gadu vecumā (282 lati mēnesī uz vienu patērētāju mēnesī), kā arī pāri ar trim un vairāk bērniem (360 lati uz vienu patērētāju mēnesī).

Lai iegūtu informāciju par mājsaimniecību materiālo stāvokli CSP veica Eiropas Savienības ienākumu un dzīves apstākļu 2011.gada apsekojumu, aptaujājot 6,6 tūkstošus mājsaimniecību.

Šāds apsekojums regulāri tiek veikts visās Eiropas Savienības valstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu