Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietā iesaistītie būvnieki turpina uzvarēt iepirkumos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietā iesaistītā būvfirma «Pamats» kopā ar firmu «Torensberg» pērn maijā izveidojušas pilnsabiedrību «JPG 2B», kas turpina uzvarēt valsts un pašvaldību būvniecības konkursos, ziņo TV3 raidījums «Nekā Personīga».

Lielāko pasūtījumu «JPG 2B» saņēma februārī. Rīgas Stradiņa universitāte bija nolēmusi par Eiropas naudu izremontēt laboratoriju korpusa telpas un izsludināja konkursu. Pieteicās 11 firmas. Lētākais piedāvājums bija «JPG 2B», kas darbus solīja veikt par 1 124 139 latiem.

Aizdomīgs konkurss likās Valsts Izglītības attīstības aģentūrai. Universitātes piedāvātais līgums paredzēja, ka pēc pasūtītāja ierosinājuma var samazināt būvdarbu apjomus par 30%. Tas nozīmē, ka konkurss sludināts par nezināmu darbu apjomu un būvniecības laikā var mainīties gan izpildāmie darbi, gan samaksājamā summa, norāda «Nekā Personīga».

Universitātes rektors Jānis Gardovskis uzskata, ka firmas «Pamats» līdzdalība notikumos Bērnu slimnīcā neesot iemesls aizdomām. Turklāt konkursā uzvarējusī firma «JPG 2B» ir jauna. Iepirkumu vadītāja skaidro, ka Izglītības ministrijas aģentūras aizrādījumu ņems vērā un turpmāk šāda nekonkrētas lietas līgumos nerakstīs.

Viens no «JPG 2B» būvobjektiem ir arī slimnīcas korpuss Latvijas Infektoloģijas centrā. Firma piedāvāja lētāko cenu un noslēgts līgums par 610 466 latiem.

Dzemdību namā «JPG 2B» īsteno projektu par 666 043 latiem.

Sarunā ar «Nekā Personīga» «JPG 2B» pārstāvji Sergejs Kravcovs, Magnuss Kurpuševs norādīja, ka uzvar iepirkumos par mazāko cenu.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas plāno sākt izskatīt krimināllietu par kukuļošanas noziegumiem un krāpšanu organizētā grupā no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un nodibinājuma «Bērnu slimnīcas fonds».

Lietā apsūdzības uzrādītas kopumā astoņām personām - Bērnu slimnīcas nu jau bijušajam valdes loceklim, Iepirkumu komisijas vadītājam Arnim Kramzakam, viņa kolēģim Bērnu slimnīcā - saimniecības direktoram Aivaram Lisenko, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) inspektoram Jurim Šmitam, SIA «Projektu vadības un attīstības birojs» valdes loceklim Raitim Muižniekam un vēl četrām personām, kuru vārdus prokuratūra neatklāj, taču tiesu kalendārā redzams, ka tie ir Aleksandrs Kreicers, Sergejs Kravcovs, Georgijs Pimenovs un Mihails Kreicers.

Trīs personas apsūdzētas epizodē par kukuļošanas mēģinājumu, lai būvniecības iepirkuma procedūrā tiktu pieņemts labvēlīgs lēmums konkrētam pretendentam, bet četras - par VUGD inspektora piekukuļošanu, lai viņš izdotu labvēlīgu atzinumu par būvobjekta atbilstību ugunsdrošības prasībām. Apsūdzības «pārklājas», proti, atsevišķiem apsūdzētajiem tiek inkriminēti vairāki noziedzīgi nodarījumi, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.

Neviena no lietā apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos neatzīst. Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Kā ziņots, kopumā KNAB šajā lietā pie kriminālatbildības lūdza saukt trīs valsts amatpersonas un septiņas privātpersonas par krāpšanas, kukuļdošanas, kukuļņemšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas, komerciālās uzpirkšanas un viltotu dokumentu izmantošanas gadījumiem 2009.gadā, tostarp ar viltu iegūstot tiesības uz naudu par kopējo summu ne mazāk kā 100 000 latu apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu