Bojārs: Biroju telpu statistika neparāda reālo situāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā ir pietiekami daudz brīvu biroju, taču tas neatbilst reālajai situācijai, jo klientiem nav iespējams piedāvāt vairākus tūkstošus kvadrātmetru lielu biroju. Bankas joprojām nekreditē biroju centru būvniecību, jo tic statistikai, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja nekustamo īpašumu projektu attīstītāja SIA «New Europe» valdes priekšsēdētājs Gundars Bojārs. 

«Tas ir segments, kas izsauc vislielāko neizpratni. No vienas puses, ir pietiekami daudz brīvo biroju telpu un nomas maksas ir pietiekami zemas. No otras puses, sameklēt lielas platības birojus kompānijām, kuras vēlas izveidot Latvijā savus pakalpojumu centrus un kuras krīzes laikā aktīvi sāka meklēt šādas iespējas, ir gandrīz neiespējami. Interese ir liela, un kompāniju izvēle ir Latvija, Polija un Rumānija, varbūt arī Igaunija un Lietuva, bet mūsu lielākie konkurenti ir poļi un rumāņi,» sacīja Bojārs. 

Latvija šim piedāvājumam nav gatava, jo vienam klientam nepieciešami 2000 līdz 3000 kvadrātmetru. Tajā pašā laikā biznesa pamatojumu biznesa centra būvniecībai joprojām nevar radīt, jo jebkura banka, pie kuras investors ies prasīt līdzfinansējumu, šo ideju ļoti apšaubīs, jo statistika uzrāda lielu brīvo telpu īpatsvaru. Diemžēl tas neatbilst reālajai situācijai, norādīja Bojārs. 

«New Europe» veic rūpīgus aprēķinus par komercplatību segmentu, un, tiklīdz būs 100% pārliecība par izdošanos, esam gatavi startēt. Patlaban situācija ir tāda, ka jāuzņemas pašu risks un jāuzbūvē biroju ēka klientam bez banku līdzdalības,» sacīja Bojārs. 

Viņš pieļāva, ka tie attīstītāji, kas šogad vai nākamgad uzņemsies šo risku, varētu būt ieguvēji. 

«New Europe» ir sarežģīta un birokrātiska akcionāru struktūra, kas ļoti rūpīgi izvērtē jebkuru projektu un visus riskus, un mēs akcionāriem esam ļoti daudz ko pierādījuši par Latviju gan par šo gadu, gan par nākamo. Publiskajā telpā informācija ir dažāda, bieži negatīva, tāpēc ļoti daudz jāstrādā ar akcionāriem, un pagaidām tas ir noticis veiksmīgi,» piebilda Bojārs. 

Jau ziņots, ka «New Europe» šā gada aprīlī plāno sākt ekonomiskās klases daudzdzīvokļu namu projekta «Unguru nami» būvniecību Mežaparkā, projekta «Ezerparks» teritorijā. 

«Unguru nami» ir astoņu ekonomiskās klases daudzdzīvokļu namu projekts, kurš tiks sadalīts četrās kārtās - katrā pa divām mājām. Paredzēts, ka 2013.gada beigās pirmā kārta jeb pirmās divas mājas jau tiks nodotas ekspluatācijā. Kopumā «Unguru namu» astoņās ēkās ir ieplānoti 450 ekonomiskās klases dzīvokļi. 

Projekta «Ezerparks» gaitā patlaban jau notiek nepilnus 38,5 miljonus latu vērtā Valsts ieņēmuma dienesta (VID) administratīvo ēku kompleksa būvniecība, tiek veidots pāļu lauks, kas drīzumā tiks pabeigts, un tiks sākta ēkas nulles cikla būvniecība. Par VID kompleksa galveno būvuzņēmēju izvēlēta kompānija «Re&Re». Ēka saskaņā ar plānu tiks pabeigta 2013.gada. 

Jau ziņots, ka martā tiks sākta ekskluzīvu dzīvokļu projekta «Pērle» būvniecība Mazā Baltezera krastā, kura attīstītājs arī ir «New Europe» un projektā plānots investēt 15 miljonus eiro (10,5 miljonus latu). Patlaban notiek konkurss par projekta «Pērle» būvnieku. Projektu plānots nodot ekspluatācijā 2013.gada beigās.

«Pērlē» būs 65 dzīvokļi platībā no 68 līdz 240 kvadrātmetriem. Dzīvokļu iepriekšpārdošanas process jau ir sācies un vidējā pārdošanas cena ir no 2200 līdz 2400 eiro (no 1540 līdz 1680 latiem) par kvadrātmetru. 

SIA «New Europe» pārvalda Lielbritānijā reģistrētā uzņēmuma «New Europe Real Estate» aktīvus Latvijā un citās Baltijas valstīs un virza projektu attīstību. 

«New Europe» pārvaldīšanā nodotās zemes kopējā platība patlaban ir ap 40 hektāru. Fonda pārvaldāmo aktīvu tirgus vērtība, neņemot vērā piesaistīto parāda finansējuma apjomu, pārsniedz 100 miljonus eiro (70 miljonus latu). Šajās teritorijās tiek plānota tādu vērienīgu projektu realizācija kā «Ezerparks», «Divupe» un projekts Jelgavas ielā, Rīgā. Patlaban visi minētie projekti atrodas dažādās realizācijas stadijās. 

Visvērienīgākais projekts gan «New Europe», gan arī Latvijas tirgū ir jauna daudzfunkcionālā mikrorajona «Ezerparks» būvniecība Rīgā, kurā atradīsies arī jaunais VID komplekss.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu