BBL prezidents Brazausks: tiesneši Tallinā rīkojās pareizi un korekti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikus Kļaviņš, VEF Rīga

Baltijas Basketbola līgas (BBL) direktors Romualds Brazausks pirmdien izplatīja paziņojumu, kurā aizstāvēja tiesnešus, kuri apkalpoja plašu diskusiju izraisījušo ceturtdaļfināla spēli starp Latvijas čempionvienību «VEF Rīga» un latvieša Armanda Šķēles pārstāvēto Igaunijas čempionvienību Tallinas «Kalev/Cramo».

Kā ziņots, aizvadītās nedēļas sestdienā notikušajā mačā «VEF Rīga» izbraukumā zaudēja pagarinājumā ar rezultātu 76:79. Par notikušo mača izskaņā jau daudz rakstīts, bet pirmdien «VEF Rīga» nosūtīja vēstuli BBL vadībai, prasot izvērtēt tās tiesnešu kvalifikāciju, kā arī publiski atvainoties «VEF Rīga» par ceturtdaļfināla otrajā spēlē tiesnešu pieļauto rupjo kļūdu, kas izšķīra spēles rezultātu.

Tāpat Latvijas klubs vēlas, lai BBL kompensē līdz ar trešo ceturtdaļfināla spēli nepamatoti radušos izdevumus.

Lai arī «VEF Rīga» pēc spēles centās BBL nolikuma noteiktajā kārtībā iesniegt protestu par tiesnešu lēmumu Miledža metienu ieskaitīt divu punktu vērtībā, spēles protokols līdz ar mača beigu signālu lielā steigā tika parakstīts un ne tiesneši, ne arī spēles komisārs vairs nebija atrodami. Tāpat tikai BBL zināmu iemeslu dēļ oficiālo personu uzvārdi nekavējoties tikai izņemti arī no spēles protokola, pirmdien savā paziņojumā minēja Latvijas klubs.

Tikmēr Brazausks pirmdien izplatīja savu paziņojumu, kurā atzina, ka minētās spēles tiesneši rīkojās pareizi.

«Tiesneši neapšaubīja groza ieskaitīšanu, jo bumba atstāja Miledža rokas pirms spēles finālsvilpes. Jautājums ir, vai Miledžs spēra kāju uz trīspunktu metiena līnijas,» teikts BBL oficiālajā mājaslapā publicētajā Brazauska paziņojumā. «Spēle tiešraidē tika translēta televīzijā, tāpēc tiesnesis un spēles komisārs nekavējoties noskatījās epizodes ierakstu, lai salīdzinātu to ar BBL nolikumu.»

«Neskatoties uz to, ka spēles ierakstam tika izmantotas trīs kameras, nebija iespējams noteikt, vai spēlētājs uzkāpa uz tālmetiena līnijas vai nē. Šī iemesla dēļ tiesnešu izvēle, piešķirot divus punktus, bija loģiska, atļaujot labāko komandu noskaidrot pagarinājumā,» teikts Brazauska paziņojumā.

Brazausks uzsvēra, ka pēc spēles abas komandas pateicās tiesnešiem par viņu darbu un devās uz ģērbtuvēm bez jebkādām norādēm par iespējamo protestu.

«Tomēr brīdi vēlāk «VEF Rīga» galvenais treneris un komandas kapteinis paziņoja, ka vēlas iesniegt protestu, jo, pēc viņu vārdiem, fotogrāfs fiksēja trīspunktu metienu. Taču viņi to secināja brīdī, kad tiesnesis un komisārs jau bija parakstījuši protokolu, bez nojautas par iespējamu protestu. Pastāv noteiktas prasības protesta iesniegšanai, kas nav unikālas BBL mērogā, jo tās nosaka vispārējie Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) noteikumi, līdz ar to visi sportā iesaistītie profesionāļi zina par šo procedūru,» atzina Brazausks.

Brazausks savā paziņojumā norādījis arī uz protesta iesniegšanas kārtību, kas aprakstīta FIBA noteikumos.

«Ja komanda spēles laikā uzskata, ka tās intereses negatīvi ietekmējis oficiālas amatpersonas (tiesneša vai komisāra) lēmums vai jebkurš cits notikums spēlē, tad komandas kapteinim pēc spēles beigām nekavējoties jāinformē tiesnesis, ka viņa komanda apstrīd spēles rezultātu, un jāparaksta tehniskais protokols sadaļā «Kapteiņa paraksts protesta gadījumā»,» teikts Brazauska paziņojumā.

Brazausks atzina, ka «VEF Rīga» kapteinis nav ievērojis šo procedūru un tiesnešu lēmums nepieņemt vēlo protestu bija pareizs.

Sava paziņojuma nobeigumā BBL direktors uzsvēris, ka tehnoloģiju laikmetā video ierakstos un fotogrāfijās ir iespējams sameklēt spēlētāju vai tiesnešu kļūdas, kuras neviena no pusēm nav pamanījusi spēles laikā. «Visi minētie gadījumi var būt svarīgi, nosakot spēles rezultātu, taču tikai noteiktos gadījumos tiesnešiem ir atļauts izmantot tehniku un pārskatīt pieņemtos lēmumus. Pašreizējais lēmums ir korekts un pieņemts atbilstoši visiem noteikumiem, nolikumiem un informācijai, kas bija spēles tiesnešu rīcībā.»

«VEF Rīga» un «Kalev/Cramo» ceturtdaļfināla izšķirošā, trešā, spēle notiks sestdien «Arēnā Rīga».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu