Izstrādāta jauna kadastrālās vērtēšanas koncepcija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Valsts zemes dienesta (VZD) izstrādātais Kadastrālās vērtēšanas sistēmas pilnveidošanas un kadastra datu aktualitātes nodrošināšanas koncepcijas projekts, kurā apskatītas četras galvenās procesa problēmas un piedāvāti to risinājumu varianti.

Kā aģentūru LETA informēja VZD komunikācijas projektu vadītājs Andris Sproģis, koncepcijas mērķis ir piedāvāt konstatēto kadastrālās vērtēšanas sistēmas problēmu risinājumus, lai ar racionāli un sabalansēti ieguldītiem resursiem iegūtu kvalitatīvus kadastrālās vērtēšanas datus un panāktu kvalitatīvākas, nekustamā īpašuma tirgus vērtībām atbilstošākas un sabiedrībai izprotamākas kadastrālās vērtības.

Lai uzlabotu būvju vērtību atbilstību situācijai dabā un būtu iespējas turpmāk pilnveidot vērtēšanas modeļus, nepieciešams uzlabot būvju datu ieguvi un aktualizāciju. Koncepcijā piedāvāts būvju datu ieguvei un aktualizācijai kā avotu izmantot Būvniecības informācijas sistēmu, ko patlaban veido Ekonomikas ministrija. Papildus būvniecības procesā iegūtajiem datiem tiek piedāvāts ieviest būvju deklarācijas, ar kurām īpašnieki varēs paziņot par izmaiņām savā nekustamajā īpašumā, savukārt datu pārbaudi izlases formā veiks pašvaldību būvvaldes.

Kā otra problēma identificēta zemes izmantošanas veida noteikšana, ko līdz šim veica pašvaldības, pieņemot lēmumus par zemes lietošanas mērķa noteikšanu. Kā atzīst Sproģis, nevienveidīgā lietošanas mērķu piemērošanas prakse dažādā pašvaldībās, smagnējā un neefektīvā aktualizācija patlaban rada būtisku kadastrālo vērtību neatbilstību nekustamā īpašuma tirgus situācijai.

Apstiprināšanai piedāvātajā koncepcijas variantā paredzēts, ka turpmāk zemes izmantošanu noteiks VZD no Kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem datiem un Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas datiem, katrai zemes vienībai fiksējot teritorijas plānojumā (detālplānojumā) noteikto atļauto izmantošanu, pieļaujamo apbūves intensitāti un blīvumu. 
 
Kā vēl viena problēma kadastrālajā vērtēšanā koncepcijā minēta komerciālo un ražošanas objektu salīdzinoši mazais darījumu apjoms tirgū, kas ne vienmēr sniedz objektīvu priekšstatu par tendencēm. Kā risinājumu nomas informācijas uzkrāšanai tiek piedāvāts ieviest nomas tirgus novērošanas un analīzes sistēmu jeb monitoringu, nomas informācijas apzināšanā iesaistot nekustamā īpašuma vērtētājus, tirgotājus un pārvaldniekus.
 
Lai nodrošinātu sabiedrību ar izvērstu informāciju un novērtētu kadastrālo vērtību atbilstību tirgus situācijai, koncepcijā tiek piedāvāti būtiski vērtēšanas procesa pilnveidojumi, tai skaitā uzsākt pāreju uz vienota īpašuma vērtēšanu, mainīt kadastrālo vērtību aktualizācijas ciklu, paredzot vērtību pārskatīšanu veikt katru otru gadu visām nekustamā īpašuma grupām vienlaicīgi, noteikt kadastrālo vērtību vidējā līmeņa atbilstību zemākam tirgus līmenim - kadastrālās vērtības noteikt 85% apmērā no vidējā tirgus līmeņa, u.tml. 
 
Koncepcija vēl būs jāskata valdībā.
 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu