LIVA aicina Ķīli atstāt 10% algu fondā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Latvijas izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) valde, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, aicināja viņu jaunajā skolotāju atalgojuma sistēmā atstāt 10% skolas algu fondā, kuru sadalītu skolas direktors kopā ar fonda sadales komisiju, lai motivētu skolotājus strādāt kvalitatīvāk.

LIVA valdes pārstāvji  pauda neizpratni par to, ka ministrs nav papētījis iepriekšējo skolotāju darba samaksas sistēmu, kas bijusi pirms ekonomikas krīzes un ļāvusi ar naudas piemaksām atalgot centīgākos skolotājus, kuru skolēni guvuši augstus rezultātus mācību priekšmetu olimpiādēs, konkursos sporta sacensībās. Turklāt tolaik bijuši izstrādāti konkrēti kritēriji, ka skolas kolektīvā tiek sadalīts algu fonds un skolotāji veikuši arī pašnovērtējumu. Tā bija laba kārtība, kuru vajadzētu atjaunot, uzskata LIVA valdes pārstāvji.

LIVA veikusi pētījumu, kurā apkopojusi 230 pedagogu darba uzskaites lapas, kas liecina, ka vidēji visvairāk laika skolotāji darba nedēļā pavada kontaktstundās, tomēr tā ir tikai viena trešdaļa no veicamajiem nedēļas pedagoga pienākumiem.

Visvairāk sagatavošanās darba un papildu pienākumu nedēļā 28,3 stundas ir sociālo zinātņu priekšmetu skolotājiem, kamēr kontaktstundās viņi pavada 11,7 stundas nedēļā.

Visvairāk laika kontaktstundās - 17,4 stundas nedēļā - pavada pirmskolas skolotāji un samērā daudz laika velta audzināšanai un sadarbībai ar vecākiem. Kontaktstundās daudz laika pavada sporta skolotāji - 16 stundas - un mākslas skolotāji - 14,5 stundas -, kas visai daudz laika velta individuālam darbam, skolēnu gatavošanai dalībai konkursos, izstādēs, sacensībās.

Lai sagatavotos stundām, visvairāk laika - 8,3 stundas - iegulda vēstures, politikas un tiesību, ekonomikas, kulturoloģijas, ģeogrāfijas, sociālo zinību skolotāji, jo katru gadu jāatjauno statistiskie dati, jāizmanto jaunākā plašsaziņas līdzekļu informācija, jāseko līdzi aktualitātēm, kultūras procesiem, nevar izmantot gatavus mācību materiālus.

Visvairāk, proti, 7,2, stundas rakstu darbu labošanai velta latviešu valodas un literatūras skolotāji, jo regulāri labo apjomīgus rakstu darbus.

6,7 stundas, gatavojoties mācību stundām, velta fizikas, ķīmijas, bioloģijas, dabaszinību skolotāji, jo regulāri jāgatavo uzskates līdzekļi praktiskajiem darbiem, eksperimentiem, jākopē darba lapas, daudzi mācību materiāli ir tikai digitālā formātā vai interneta vidē.

Pētījums parādījis, ka pašlaik, strādājot 40 stundas nedēļā, skolotājiem netiek samaksāts vidēji par 12 stundām nedēļā.

LIVA valdes pārstāvji uzsvēra, ka, strādājot 40 stundu darba nedēļu, skolotāja darba alga nedrīkst pasliktināt viņa pašreizējo ekonomisko situāciju. Pedagogi uzskata, ka minimālajai algai skolotājiem vajadzētu būt vismaz 500 latiem pirms nodokļu nomaksas.

Direktori pauda bažas par to, ka pašlaik no skolas aiziet labākie skolotāji, kuri nav mierā ar zemo atalgojumu. Tāpat arī jaunus skolotājus piesaistīt par pašlaik esošo atalgojumu nav iespējams.

Ķīlis godīgi atzina, ka, samazinoties skolēnu skaitam, visiem skolotājiem algu paaugstināt nevarēs un būs jāmeklē veids, kā samazināt skolotāju skaitu, lai varētu paaugstināt darba algas.

Ministrs aicināja iesniegt viņam gan LIVA aptaujas apkopojumu, kā arī iesniegt triju veidu skolu - mazās, novadu, pilsētas skolas - budžetus, kas veidojas, ja finansējums nonāk līdz novadam, ja mērķdotāciju palielinās par 10% un ja viss valsts un pašvaldības finansējums, tajā skaitā arī interešu izglītības finansējums, nonāk skolā.

Kā ziņots, Ķīlis plāno informēt skolotājus par jauno motivācijas sistēmu jau mācību gada beigās, lai viņi būtu droši par savu nākotni.

Ķīlis šorīt telekompānijā LNT uzsvēra, ka algu palielinājumu pedagogi var sagaidīt nākamgad, bet labākie no viņiem - no nākamā mācību gada sākuma šā gada septembrī, taču palielinājums visiem nebūs vienāds un tiks vērtēts, cik daudz un kvalitatīvi katrs no skolotājiem ir strādājis.

Kā ziņots, trīs lielākās Latvijas izglītības darbinieku organizācijas no šī gada 1.septembra aicina valdību par 10% palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, atbilstoši par 10% palielinot valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām.

Savukārt ar 2013.gada 1.janvāri tās aicina palielināt finansējumu pedagogu, tostarp akadēmiskā personāla un zinātnisko institūciju darbinieku, darba samaksai vēl par 10%.

Arī Ķīlis uzskata, ka pedagogu atalgojums ir zems, tādēļ nepieciešams rast risinājumu darba algas paaugstināšanai. Patlaban Izglītības un zinātnes ministrijā tiek apsvērta iespēja pāriet uz 40 stundu darba nedēļu skolotājiem, kā arī ieviest pedagogu motivācijas sistēmu, kurai paredzētu arī izmaiņas darba samaksas kārtībā.

Ministrs organizācijām solījis nākt klajā arī ar savu piedāvājumu darba samaksas sistēmai. Ķīlis norādīja, ka ir jārisina jautājums par skolotāju un skolēnu skaita proporciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu