Līdz gada beigām cer atrast risinājumus dalītā īpašuma problēmai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Līdz 2012.gada beigām varētu rast risinājumu Latvijā pastāvošā dalītā īpašuma problēmai, piektdien konferencē «Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?» sacīja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina.

Likuma «Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās» pārejas noteikumi paredz Ministru kabinetam izvērtēt piespiedu zemes nomas tiesisko regulējumu un līdz 2012.gada 1.septembrim iesniegt Saeimai nepieciešamos grozījumus attiecīgajos likumos. Arī šogad apstiprinātajā valdības rīcības plānā paredzēts rast risinājumu dalītā īpašuma problēmai.

Medina sacīja ka jau 10.aprīlī vai 17.aprīlī Tieslietu ministrija iespējamos dalītā īpašuma problēmu risinājumus prezentēs valdībā. «Plānots, ka Saeima šos risinājumus varētu skatīt rudens sesijā un līdz gada beigām pieņemt nepieciešamos likumus,» sacīja Medina.

Viņa skaidroja, ka dalītais īpašums, pirmkārt, ir radies piespiedu kārtā, zemes reformas un privatizācijas procesa ietvaros. Otrkārt, dalītais īpašums ir radies, zemes gabala īpašniekam labprātīgi piekrītot ēkas būvniecībai uz viņa zemes, tas ir, labprātīgā kārtā uz tiesiska darījuma pamata.

«No dalītā īpašuma esamības izriet tādas problēmas kā duālā sistēma attiecībā uz zemes un ēkas vienotību, faktisks īpašuma tiesību aprobežojums, problēmas ar pirmpirkuma tiesībām, pušu nespēja vienoties par nomas maksas apmēru, kā arī problēmas ar funkcionāli nepieciešamā zemes gabala noteikšanu ēkas uzturēšanai - nesamērīgi liela mājoklim piesaistītā zeme rada nepamatoti lielus rēķinus,» skaidroja Medina.

Viņa sacīja, ka Tieslietu ministrijas izstrādātajos risinājumos paredzēts stiprināt Civillikumā būvju un zemes nedalāmības principi, lai nepieļautu jaunu dalīto īpašumu veidošanos. Tāpat paredzēts ierobežot tiesības brīvprātīgi veidot dalītu īpašumu uz brīvprātīgas nomas pamata, bet ne izslēgt to pilnībā.

Tāpat Tieslietu ministrijas izstrādātie risinājumi paredz izstrādāt kārtību dalītā īpašuma attiecību izbeigšanai ilgtermiņā. «Tas nozīmē, ka jāspēj brīvprātīgi vienoties par to, vai dzīvokļu īpašnieki izpērk zemi, kas atrodas zem ēkas, vai arī zemes īpašnieks nopērk ēku ar dzīvokļiem,» skaidroja Medina.

Tieslietu ministrija dalītā īpašuma problēmas risināšanai ierosina arī pārskatīt zemes piespiedu nomas tiesisko regulējumu, izstrādāt funkcionāli piesaistāmā zemes gabala noteikšanas tiesisko regulējumu un pārskatīt kadastrālās vērtēšanas metodiku dalīta īpašuma gadījumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu