Japāņu zinātnieki brīdina par šausminošu cunami vilni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Japāņu zinātnieki pastāstījuši par jaunu šausminošu cunami vilni, ko izraisīs zemestrīce Nankai lūzumjoslā okeānā, ziņo ārvalstu mediji.

Zemestrīces izraisītā viļņa augstums sasniegšot 30 metrus. Turklāt atsevišķās vietās gigantiskais vilnis krastu sasniegšot vēl pirms pazemes grūdienu beigām.

Zinātnieki jau iepriekš norādījuši, ka tuvāko desmit gadu laikā iespējama spēcīga zemestrīce Nankai lūzumjoslā, kuras garums ir 900 kilometru un kas atrodas uz austrumiem no Honsju salas. Iepriekšējā spēcīgā zemestrīce šeit reģistrēta 1946.gadā, tās stiprums bija 8,1 balle. Cunami vilnis toreiz iznīcināja vairāk nekā 35 tūkstošus dzīvojamo māju.

Jauna informācija ar zemestrīces prognozēm parādījusies saistībā ar to, ka valsts komisija pārskatījusi 2003.gadā veikto pētījumu. Saskaņā ar pētījuma datiem, iespējamās zemestrīces izraisītajam cunami vilnim nevajadzētu būt augstākam par 20 metriem, taču tagad japāņu zinātnieki apgalvo, ka atsevišķās vietās tas pārsniegs 30 metrus. Visgrūtāk klāsies Koči prefektūrai Šikoku salā, kur gigantiskais vilnis sasniegšot 34,4 metrus. Tokijas piekrasti savukārt sagaida vien 2,3 metru augsts cunami.

Speciālisti īpaši noraizējušies par to, ka atsevišķas vietas vilnis sasniegs vēl pirms būs beigušies pazemes grūdieni. Ekspertu grupa rūpīgi analizē pētījumu, lai noskaidrotu, kuri valsts reģioni no šīs stihijas ciestu visvairāk.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu