Lieldienas Ropažos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Ropažu Kultūras un izglītības centrs un Folkloras draugu kopas «Skandinieki» vadītāja Julgī Stalte aicina uz grandioziem pavasara saulgriežu svētkiem «Lieldienas Ropažos» - 9.aprīlī no pulksten 11:00 parkā starp Ropažu Kultūras centru un Lielās Juglas upi, portālu «Apollo» informēja nga Koleča, Ropažu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste.

Latvijā lielākās un pazīstamākās folkloras kopas aicina pulkā mācīties godāt Lieldienas, lai sveiktu Sauli, gūtu svētību un enerģiju nākamajam gada cēlienam, pērtos ar pūpolu zariem, dzītu putnus, mazgātos ūdenī, kas tek pret rītiem, svētītos ugunī, sadedzinot pērnos Jāņu vainagus un veiktu citus tradicionālos auglības rituālus, gudrības, veselības un skaistuma nodrošināšanai.

Ropažos viesosies folkloras kopas «Skandinieki», «Delve», «Grodi», «Laiva», «Vilkači» un Ropažu novada folkloras kopa «Oglīte». Deju virpuli griezīs Ropažu novada deju kolektīvi «Annele», «Zaķubērni», «Garauši» un Vidējās paaudzes deju kolektīvs «Cielava», kam pievienosies viesu kolektīvi no Iļģuciema - JDK «Dejotprieks» un BDK «Mārīte». Varenus dančus vadīs «Rīgas danču klubs».

11:00 Dejas un Ripas spēles čempionāts
Uz terases sadancosies bērnu kolektīvi «Annele», «Zaķubērni», «Garauši» un ciemiņi no BDK «Mārīte».
Paralēli Lielās dienas svētku svinēšanai Ropažu parkā risināsies arī Ropažu atklātā senās Ripas spēles kausa izcīņa, kuru organizē biedrība «Rodenpoys». Ikviens, kurš vēlas sajust un saredzēt viduslaikus mūsdienās, būs laipni gaidīts Ropažu atklātā Ripas spēles kausa norises vietā, lai noskatītos šo seno laiku spēli un justu līdzi mūsējiem. Ripas spēle ir seno latviešu sporta spēle, kurā «Rodenpoys» ir trīskārtējie, nepārspētie Latvijas čempioni. Dalībnieki: «Zigmaļi», «Skandinieki», «Vilkači», «Ugunszīme», nepārspētie čempioni «Kangaru purvaiņi» u.c.

11:00 - 16:00 Lielās dienas tirdziņš
Lielās dienas Ritu laikā pie Ropažu Kultūras un izglītības centra terases notiks īpašais Lieldienu tirdziņš, kurā ikviens atradīs ko tīkamu: pašu cepta maize, «Tējas paradīzes» gardās tējas, Dobelē ražotas sveces, koka rotaļlietas bērniem, grāmatas, «Sierštelles» sieri, piparkūkas, medus, žāvētas zivis no Lubānas, gaļas izstrādājumi, zīda un vilnas izstrādājumi, stādi dārzam, milti, putraimi no «Adzelrviešiem», mājās ražoti konservi, Skrīveru saldumi, izlejamais alus, A. Špata sukādes u.c. vērtīgas lietas.

12:00 Lielās dienas rituāli
Lielās dienas Ritu laikā īstenosim senus latviešu tautas rituālus - piedzīvosim ūdens svētības, saules godināšanas un uguns svētības rituālus, kopīgu gavilēšanu, tumsas putnu dzīšanu un dvēseļu putnu saukšanu, kā arī raganu rīklīšu aizzabināšanu. Kopīgi cepsim un baudīsim sievišķo un vīrišķo pantāgu.

Īstas Lieldienas nevar notikt bez kārtīgas izšūpošanās! Pēc kopīgas šūpoļu pušķošanas, kārtīgi izšūpināsim un apdziedāsim saimniekus, pēc tam - gan bērnu, gan pieaugušo šūpošanās visas dienas garumā divās šūpolēs. Šūpošanos pavada aplīgošana, lai vēlētu veiksmīgu gadu tam, kas šūpolēs.

Olas, to vārīšana un krāsošana ir neatņemama Lieldienu sastāvdaļa, un ikviens savu Lieldienu olu šajā dienā varēs nokrāsot un uzvārīt pats, neuztraucoties par nepieciešamajām olām, dabas veltēm un materiāliem olu vārīšanai. Olas dāvina z/s «Rasas». Tiks spēlētas arī Lieldienu spēles: olu ripināšana, olu kaujas, dosimies arī izjādēs ar zirgiem.

14:00 Rotaļas un danči
Piedalīsimies Lieldienu everģēlībās ar kārtīgām rotaļām un latvju dančiem kopā ar VPDK «Cielava», JDK «Dejotprieks» un «Rīgas danču klubs» pie Ropažu novada domes ēkas. Danči noslēgs krāšņos Lielās dienas Ritus un būs iesvētīts jauns, ražīgs gads.

Domāsim labas domas un piesauksim labu laiku mums šī gada Lieldienu svinībās!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu