Kas otrdien notika ar Latvijas internetu?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Interneta traucējumus vakar vakarā izraisījušas Latvijas interneta apmaiņas punkta («LIX») problēmas ar maršrutētājiem, biznesa portālam «Nozare.lv» skaidroja SIA «Telia Latvija» («Telia») izpilddirektora vietnieks Mārtiņš Gataviņš.

«Telia» kopā ar SIA «Lattelecom» un SIA «Latnet serviss» («Latnet») ir viens no «LIX» uzturētājiem.

Gataviņš skaidroja, ka «LIX» ieplūdis liels daudzums maršrutēšanas informācijas, ko «LIX» maršrutētāji nav varējuši apstrādāt. Tādējādi tika traucēta gan interneta pakalpojumu sniedzēju darbība, gan paralizēta «LIX» darbība. «Līdz ar to no viena pakalpojumu sniedzēja nevarēja nokļūt pie cita pakalpojuma sniedzēja resursiem. Viena pakalpojuma sniedzēja ietvaros viss strādāja,» skaidroja uzņēmuma pārstāvis.

Līdzīgu skaidrojumu sniedza «Latnet» Pārdošanas departamenta vadītāja vietnieks Jānis Domaševičs, pēc kura vārdiem, «LIX» tīklā nonāca pārāk liels prefiksu skaits, kas sāka izplatīties vispirms «LIX» tīklā, bet pēc tam uz visiem «LIX» tīklam pieslēgtajiem klientu maršrutētājiem.

Tā kā maršrutētāji nav paredzēti šāda apjoma glabāšanai, tiem strauji beidzās atmiņas resursi, bet pirms apstāšanās milzīgais maršrutizācijas prefiksu skaits paspēja izplatīties uz centrālajām «LIX» iekārtām un vidēja līmeņa iekārtām, kā arī tālāk.

Tā rezultātā pārstāja darboties gan savienojumi ar citiem Latvijas interneta pakalpojumu sniedzējiem, gan daudziem klientiem tika apgrūtināta izeja uz starptautisko interneta tīklu, norādīja Domaševičs.

Abu uzņēmumu pārstāvji norādīja, ka problēmas skāra visus interneta pakalpojumu sniedzējus, tādējādi arī gandrīz visus lietotājus.

Pēc Gataviņa teiktā, nekas neliecina, ka «LIX» problēmas būtu radītas no ārpuses ar ļaunprātīgu nodomu. «LIX» uzturētāji uzskata, ka tā ir bijusi cilvēciska kļūda.

Viņš atzina, ka šādas problēmas gadās ļoti reti. Viņš neatminējās šādu situāciju pēdējo gadu laikā.

Pēc «Latnet» pārstāvja skaidrotā, uzņēmums, uzturot vienu no trīs «LIX» maršrutētājiem, ievēro drošības pasākumus, lai preventīvi novērstu šādu situāciju, kad «LIX» pieslēgtie klienti varētu pārpludināt to maršrutētājus ar svešiem prefiksiem. Tomēr izrādījies, ka cits partneris šādus pasākumus nav ievērojis, un tas ļāvis «Lattelecom» uzturētajam «LIX» maršrutētājam pieslēgtajam klientam iesūtīt tīklā pārāk lielu prefiksu skaitu.

«Lattelecom» sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite «Nozare.lv» norādīja, ka par cēloni šādai situācijai kalpoja vairāku apstākļu sakritība, kā rezultātā nepilnīgi nostrādāja daudzpakāpju drošības sistēma. Nekavējoties tikuši veikti paaugstinātas drošības pasākumi, kas ļāvuši ne tikai identificēt sistēmas kļūdu, bet arī novērst to un atjaunot datu apmaiņu pilnā apjomā.

Kā novēroja biznesa portāls «Nozare.lv», sociālajos tīkos interneta lietotāju sūdzības par to, ka nav pieejama virkne pazīstamu portālu, sāka parādīties pēc plkst.23, taču pēc aptuveni stundas to darbība pakāpeniski sāka atjaunoties. To, ka radušies bojājumi, apliecināja gan «Telia», gan «Latnet» klientu servisu darbinieki, taču plašāka informācija par problēmas būtību nebija pieejama.

Gataviņš teica, ka problēma sāka atrisināties aptuveni 10-15 minūtes pēc tam, kad tā tika pamanīta. Viņš pieļāva, ka atsevišķu pakalpojumu sniedzēju tīklos tās risinātas ilgāk.

Savukārt «Latnet» sniegtā informācija liecina, problēma parādījās plkst.22.39, bet galvenais cēlonis tika novērsts plkst.00.07. «Latnet» tehniskie speciālisti turpinot darbu pie atsevišķu starpsavienojumu un agregācijas līmeņa iekārtu darbības atjaunošanas.

Savukārt «Telia» nācies piedzīvot, iespējams, hakeru uzbrukumu. Kā stāstīja Gataviņš, noticis mēģinājums modificēt uzņēmuma interneta lapu. Viņš atzina, ka uzbrukuma mērķis nav īsti skaidrs. Iespējams, tas veikts, lai diskreditētu uzņēmuma tēlu vai arī vienkārši veikts izmēģinājums. Patlaban būtisks kaitējums neesot nodarīts, un gadījums tiek izmeklēt.

Pēc Gataviņa teiktā, nekas arī neliecinot, ka abus notikumus vajadzētu saistīt.

«LIX» ir interneta plūsmu apmaiņas punkts Latvijas interneta pakalpojumu sniedzējiem, kas tiek izmantots savstarpēju saslēgumu veidošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu