Priede: tā ir mafija, kas veic savu gājienu; nosauc uzvārdus

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Rīgas Centra rajona tiesa ceturtdien atteica piemērot apcietinājumu biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» vadītājam Artūram Priedem, kurš aizturēts par smalki izplānotu 50 tūkstošu eiro (36 000 latu) izspiešanu no būvniecības uzņēmuma «New Europe Real Estate», aģentūra BNS uzzināja tiesā.

Gados jaunais Priede uzreiz pēc tiesas lēmuma žurnālistiem atzina, ka savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst un domā, ka aizdomās turētā statusā nonācis, uzdarbojoties mafijai.

«Tā ir reāla mafija, kas veic savu gājienu, un, paldies Dievam, tiesa neuzķērās,» uzsvēra Priede.

Vaicāts, kas ir mafija, Priede sākotnēji atbildēja, ka vārdus nesaukšot, taču jau vēlāk nosauca vairākus uzvārdus, piemēram, bijušo Rīgas mēru un uzņēmēju Gundaru Bojāru.

«Bet mēs varam redzēt, ka Bojārs, Čīma, Krūmiņš, Gulbis, visi kas tur dzīvo. Viņi okupējuši krastu, viņi vēl pēdējos zemes gabalus grib apbūvēt, viņi vilto topogrāfijas, viņi saskaņo projektus, kuri neatbilst apbūves noteikumiem. Nu, rezultātā es trāpījos netīšām un, protams, viņiem es jau sen nepatiku un tika izspēlēts šī kārts,» norādīja Priede.

Viņš domā, ka viņa krimināllieta policijai ir pasūtīta. «Redzot šodien kā policija centās uztaisīt mani par reketieri, izspiedēju un ka man tur vēl divas krimināllietas, ka esmu šantažējis... . Tā izskatās, ka viņi pastrādājuši labi un pats ironiskākais, ka policija uzskata, ka mana jebkura sūdzība par kādu būvatļauju, tas ir rekets un es līdz ar to privātpersonai vai firmai esmu atņēmis peļņu, investīciju plānus sagrāvis,» uzsvēra biedrības dibinātājs.

Plašākus komentārus Priede sola varētu sniegt piektdien, jo pašlaik esot pārāk piekusis.

Priedes advokāts un reizē arī sievastēvs Edgars Dimants žurnālistiem pastāstīja, ka tiesa znotu atbrīvojusi, jo trūkuši pierādījumi tam, ka Priede varētu likt šķēršļus izmeklēšanas darbību veikšanai, ietekmēt lieciniekus vai citus procesa dalībniekus.

Policija lūgusi tiesai Priedi apcietināt, jo pastāvot iespēja, ka viņš, esot brīvībā, ietekmēs lieciniekus, izvairīsies no izmeklēšanas un varētu izdarīt jaunus noziegumus.

Divu bērnu tēvs Priede pēc tiesas sēdes aizbrauca uz policiju, kurā viņam tiks piemērots drošības līdzeklis - policijas uzraudzība.

Advokāts uzsvēra, ka klientam ir nevainojama reputācija, viņš cīnoties par sabiedrības interesēm un inkriminētie noziegumi ir falsifikācija.

«Šāda izspiešana, kurā visai smagnējā birokrātiskā sistēma un tās vājās vietas tiek izmantotas savtīgās interesēs, policijas redzeslokā vēl nebija nonākusi,» aģentūrai BNS iepriekš norādīja Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis.

Policijai ir aizdomas, ka līdzīgi ir cietuši arī citi uzņēmēji.

Pirmo iesniegumu no cietušā uzņēmēja policija saņēma aptuveni pirms mēneša. Iesniegumā cietušais būvniecības uzņēmums minēja arī izspiešanas priekšvēsturi – kādu nodibinātu biedrību ar cēliem mērķiem, kas nemitīgi rakstījusi sūdzības dažādām valsts iestādēm par dažādiem it kā pārkāpumiem.

Biedrība rakstījusi arī dažādiem plašsaziņas līdzekļiem it kā patiesu informāciju, tādējādi radot negatīvu publicitāti par būvniecības uzņēmumu. Šādi biedrībai izdevās kavēt uzņēmuma plānoto darbību un līdz ar to radīt finansiālus zaudējumus. Biedrības dibinātāja shēma bijusi gana vienkārša – izmantojot it kā sabiedrības intereses, paralizēt uzņēmuma darbību, radīt zaudējumus un pēc tam piedāvāt atrisinājumu – pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret 50 000 eiro.

Pēc iesnieguma saņemšanas policisti sāka izmeklēšanu, un tā drīz vien vainagojās ar panākumiem – trešdien par izspiešanu aizturēts 1979.gadā dzimis vīrietis. Pie viņa atrasta saņemtā nauda un vairāku sūdzību un iesniegumu atsaukumi.

Policijai gan ir pamatotas aizdomas, ka šīs biedrības upuru vidū varētu būt arī citi uzņēmumi vai privātpersonas, tādēļ policija lūdz atsaukties ikvienu, kuram problēmu atrisināšanai ir mēģināts izspiest naudu, vēršoties Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē.

Uzņēmums «New Europe», no kura, iespējams, izpiesta nauda, pauž nožēlu, ka tādā veidā vides aizstāvju organizācijas vadītājs, izliekoties, ka rūpējas par vides saglabāšanu, patiesībā vēlējies piepildīt tikai savas kabatas.

Savukārt biedrības «Par brivu Lielā Baltezera krastu» valdes locekle Olga Rajecka par notikušo ir šokā un norāda, ka aizturēšana ir safabricēta un viss notikušais ir vērsts pret biedrības aktivitātēm dabas aizsardzībā, kas traucē uzņēmumam īstenot ieceres, kas apdraudēs Mazā Baltezera krastu pieejamību iedzīvotājiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu