Aizturētais Priede: tā nebija izspiešana, tā bija lomu spēle

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/RIA Novosti

Biedrības «Par brīvu lielā Baltezera krastu» valdes priekšsēdētājs Artūrs Priede uzskata, ka viņš nekādu naudu no firmas «New Europe Real Estate» pārstāvjiem nav izspiedis, bet tā ir bijusi tikai «lomu spēle, kur katrs grib izzondēt, ko otrs grib». Ar šādu paziņojumu Priede nācis klajā intervijā raidījumam «De facto».

Biedrība nodibināta pirms gada ar mērķi padarīt Baltezera krastu brīvu no žogiem un nelikumīgas apbūves. Tomēr aizvadītajā nedēļā policija Priedi aizturēja aizdomās par izspiešanu. Ierosinātas divas krimināllietas, kurās figurē divi dažādi būvobjekti Lielā un Mazā Baltezera krastos. Katrā kā summa, par kuru var panākt biedrības labvēlību, minēti 50 tūkstoši eiro.

Policija uzskata, ka Priede sameklējis būvniecības pārkāpumus, rakstījis iesniegumus par būvniecības apturēšanu un nodrošinājis attiecīgu publicitāti. Un vienlaikus uzņēmējiem solījis par noteiktu samaksu protestus apklusināt un iesniegumus atsaukt.

«De facto» publiskotie sarunu ieraksti no vides aktīvista un uzņēmēja tikšanās reizēm apliecina, ka Priede apzināti gājis uz kompromisu ar uzņēmējiem. Pats Priede sarunā ar «De facto» arī apliecina, ka ir saņēmis naudu no «New Europe Real Estate» direktora Jāņa Stakena.

Priede intervijā raidījumam stāsta, ka viņš, redzot nelikumīgu būvniecību, ziņojis medijiem un iesniedzis iesniegumus būvvaldē un Vides un reģionālās attīstības ministrijā, lai būvniecību apturētu. Kad troksnis bija sacelts, Priede esot saņēmis draudus, ka var nākties rēķināties pat «ar svinu». Tomēr tā vietā, lai ietu uz drošības iestādēm, Priede nolēmis rīkoties pats un izstrādājis scenāriju, lai provocētu uzņēmumu, ar kuru konkrētajā brīdī bijušas diskusijas par iespējamo nelikumīgo būvniecību.

Uzņēmējs, kurš piekrita Priedem dot naudu, atklāj, ka viņi sākumā vēlējušies un piedāvājuši rīkot plašu tikšanos ar Priedes pārstāvēto biedrību. Tomēr Priede no oficiāla pasākuma atteicies, piedāvājot tikties divatā.

Audioierakstā no tikšanās reizes dzirdams Priedes piedāvājums: «Tas, ko es šeit redzu ir kā jau katrā biznesā, trīs varianti. Viens ir - tiesājamies ar Ādažu pašvaldību, otrā mēs atrodam kompromisu, trešajā – jūs mūs pārpērkat. (..) Nu tā - nav iesniegumu, nav pretenziju, viss kluss pēkšņi.»

Ierakstītajā sarunā dzirdams, ka Priede lielās par četrām biedrības apturētām būvatļaujām, par spēcīgiem juristiem, kas pierāda nelikumīgo apbūvi. Un vienlaikus apliecina, ka no vides aizstāvības var arīdzan pavisam vienkārši atteikties un neviens to nepamanīšot.

«Man ir divas labas lietas – viena ir tā, ka Mazais Baltezers nav mūsu biedrības primārais mērķis (..) Otra labā lieta ir tā, ka es kontrolēju tos iedzīvotājus un es redzu argumentus, ko viņiem pateikt, lai visi būtu apmierināti,» dzirdams ierakstā. Priede raidījumam apliecina, ka ir tā teicis un piebilst: «Man vajadzēja pierādīt, ka es esmu tā persona, ar kuru ir vērts runāt.»

Priede apliecina, ka viņi izvēlējušies trešo variantu un norāda, ka gan viņam, gan Stakenam kā cilvēkiem, kas ir strādā nekustamā īpašuma biznesā, ir zināms, kā šādi varianti ir jāpiedāvā, kā tie jāapstiprina, lai nodrošinātos pret iespējamo noklausīšanos un līdzīgām darbībām. Šajā gadījumā summa un variants esot uzrakstīts mobilā telefona ekrānā.

Nākamajā tikšanās reizē sarunas bijušas jau konkrētākas, notikusi zināma kaulēšanās un vienošanās par sūdzību atsaukšanu apmaiņā pret naudu. Visbeidzot Priede saka: «Okei, tad čeindž – papīrītis pret papīrīšiem. Paši varat aizvest un iesniegt, un reģistrēt gan ministrijā, gan būvvaldē. Nu davai!»

Priede uzrakstīja iesniegumus, ka saistībā ar jaunatklātiem faktiem sūdzības atsauc, bet Stakens  pretī iedevis mapi, kurā bija nauda, 50 tūkstoši eiro.

Priede intervijā «De facto» apliecina, ka mapi ar naudu paņēmis, bet viņa mērķis bijis ar to doties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB): «Es ar to mapīti varu braukt uz KNAB un teikt – lūdzu, pierādījumi, aizsargājiet manu ģimeni.»

Uzreiz pēc naudas saņemšanas Priedi aizturēja policija. Par notikušo sašutusi dziedātāja Olga Rajecka, kas biedrībā ir valdes locekle. Viņa vairākkārt atkārto, ka netic dzirdētajam un nevar neko tādu iedomāties, bet, ja tas būs noticis, viņu būs pievīlusi uzticēšanās cilvēka cēlam mērķim.

Arī biedrības «Par brīvu Lielā Baltezera krastu» goda biedre, Saeimas deputāte Ilma Čepāne (V) ir neizpratnē par notikušo un uzskata, ka šie fakti metīs ēnu pār visām vides organizācijām: «Ja tā ir patiesība, ko jūs sakāt, ir izdarīts ārkārtīgi liels kaitējums vides organizācijām. Jo nenoliedzami mūsu valstī tagad, šeit jebkura iniciatīva tiks uzskatīta par izspiešanu.»

Tiesa atteicās apcietināt Priedi, jo uzskatīja, ka viņš izmeklēšanu ietekmēt nevar. Tagad viņam regulāri jāatzīmējas policijā, ka viņš nekur nav pazudis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu