Sākas nacionālais filmu festivāls «Lielais Kristaps»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Šovakar ar režisora Jevgeņija Paškēviča veidotās filmas «Golfa straume zem ledus kalna» vienīgo seansu kinoteātra «Splendid Palace» Lielajā zālē tiks atklāts 25.nacionālais filmu festivāls «Lielais Kristaps».

«Lielais Kristaps» ilgs līdz 15.aprīlim, piecu dienu laikā ļaujot ikvienam kino mīļotājam noskatīties pēdējo divarpus gadu laikā veidotās un pabeigtās Latvijas filmas.

Festivāla laikā 23 nominācijās tiks noskaidroti «Lielā Kristapa» balvu ieguvēji. Divās no nominācijām balvai izvirzīti mūžībā jau aizgājuši cilvēki. Četras filmas - «Dancis pa trim», «Golfa straume zem ledus kalna», «Rūdolfa mantojums» un «Kolka Cool» - izvirzītas desmit nominācijām, septiņām nominācijām - «Seržanta Lapiņa atgriešanās», piecām nominācijām - «Mona» un animācijas filma «Norīt krupi», četrām - «Versija Vera», savukārt visvairāk individuālās nominācijas - sešas - saņēmis mākslinieks Jurģis Krāsons.

Nominācijā «Labākais aktieris galvenajā lomā» izvirzīts mūžībā aizgājušais aktieris Romualds Ancāns par lomu filmā «Rūdolfa mantojums» un mūziķis, aktieris Mārtiņš Freimanis par lomu filmā «Dancis pa trim». Tāpat Šajā nominācijā uz balvu pretendē Artuss Kaimiņš par lomu filmā «Kolka Cool», Andris Keišs par lomu filmā «Seržanta Lapiņa atgriešanās» un Aleksejs Serebjakovs par lomu filmā «Golfa Straume zem ledus kalna».

Savukārt nominācijas «Labākais spēlfilmas operators» pretendenti ir Valdemārs Jemeļjanovs, Andrejs Verhoustinskis, mūžībā aizgājušais Dāvis Sīmanis seniors un Agris Birzulis par darbu filmā «Dancis pa trim», kā arī pretendenti ir Gints Bērziņš par darbu filmā «Amaya» un «Golfa Straume zem ledus kalna», Uldis Jancis par darbu filmā «Mona» un Andrejs Rudzāts par darbu filmā «Logs».

Uz balvu «Labākā pilnmetrāžas spēlfilma» pretendē filma «Dancis pa trim», «Golfa Straume zem ledus kalna», «Kolka Cool», «Rūdolfa mantojums» un «Seržanta Lapiņa atgriešanās», savukārt nominācijai «Labākā īsmetrāžas spēlfilma» izvirzīta «Filma», «Gaismas zīmes», «Gūtenmorgens un trešā acs», «Logs» un «Pēdējais Lāčplēsis».

Homo@lv

Uz godalgu nominācijā «Labākā animācijas filma» pretendē filma «Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu», «Korrida», «Lote un Mēness akmens noslēpums», «Norīt krupi» un «Tārpiņš», bet, sacenšoties nominācijā «Labākā debijas filma», festivāla konkursā pārliecinoši startēs arī jauni režisori - Dāvis Kaņepe ar filmu «Noklausīšanās», Pauls Ķesteris ar darbu «Personību veikals», Pēteris Noviks ar filmu «Skatu meklētājs», Līga Gaisa ar filmu «Spēle ar beigām» un Reinis Pētersons ar animācijas filmu «Ursus».

Balvas pretendents nominācijā «Labākais spēlfilmas režisors» ir Arvīds Krievs ar filmu «Dancis pa trim», Jevgēņijs Paškēvičs» ar filmu «Golfa straume zem ledus kalna», Juris Poškus ar filmu «Kolka Cool», Jānis Streičš ar filmu «Rūdolfa mantojums» un Gatis Šmits ar filmu «Seržanta Lapiņa atgriešanās», bet par titulu «Labākais dokumentālās filmas režisors» sacentīsies Ilona Brūvere par filmu «Versija Vera», Dzintra Geka par filmu «Stacija «Latvieši». 1937», Inese Kļava un Ivars Zviedris par filmu «Dokumentālists», kā arī Zane Peneze, Sandijs Semjonovs un Ģirts Straustiņš par filmu «Astoņi pilnmēneši».

Nominācijai «Labākais animācijas filmas režisors» izvirzīts Jānis Cimermanis par animācijas filmu «Korrida», Edmunds Jansons par filmu «Kā lupatiņi mazgājās», Jurģis Krāsons par animācijas filmu «Norīt krupi» un Reinis Pētersons par animācijas filmu «Ursus».

«Labākās aktrises» nominācijā izvirzīta Rēzija Kalniņa par lomu filmā «Rūdolfa mantojums», Kaori Momoi par atveidoto lomu filmā «Amaya», Kristīne Nevarauska par lomu filmā «Dancis pa trim», Iveta Pole par lomu filmā «Kolka Cool» un Guna Zariņa par atveidoto lomu filmā «Seržanta Lapiņa atgriešanās», savukārt balvas pretendente nominācijā «Labākā aktrises otrā plāna lomā» ir Indra Burkovska par lomu filmā «Dancis pa trim», Velta Straume un Venta Vecumniece par lomām filmā «Rūdolfa mantojums» un Guna Zariņa par lomu filmā «Kolka Cool», bet nominācijas «Labākais aktieris otrā plāna lomā» ir Aigars Apinis par lomu filmā «Kolka Cool», Juris Bartkevičs par darbu filmā «Dancis pa trim», Valērijs Jeremenko un Lauris Subatnieks par lomām filmā «Mona» un Regnārs Vaivars par atveidoto lomu filmā «Golfa straume zem ledus kalna».

Pretendents balvai nominācijā «Labākais scenārists» ir Ivo Briedis par filmu «Norīt krupi», Ilona Brūvere par «Versija Vera», Ēriks Lanss par darbu «Stacija «Latvieši». 1973», Juris Poškus - «Kolka Cool» un Jānis Streičs par filmu «Rūdolfa mantojums», bet nominācijas «Labākais mākslinieks» pretendents ir Jurģis Krāsons par darbu filmā «Mona», Jurģis Krāsons un Pāvels Parhomenko par darbu filmā «Golfa straume zem ledus kalna», Mārtiņš Milbrets par darbu filmā «Rūdolfa mantojums» un Ieva Romanova par darbu filmā «Dancis pa trim», balvas pretendenti nominācijā «Labākais mūzikas autors» ir Kārlis Lācis par mūziku filmai «Seržanta Lapiņa atgriešanās», Ivars Makstnieks par mūziku filmai «Pretrunīgā vēsture», Uldis Marhilēvičš par mūziku animācijas filmai «Zīļuks» un «Totem» grupa par radīto mūziku filmai «Aptumsums».

Uz godalgu nominācijā «Labākais kostīmu mākslinieks» pretendē Līga Krāsone un Jurģis Krāsons par darbu filmā «Mona», Sandra Sila par darbu filmā «Rūdolfa mantojums» un «Dancis pa trim», Ginta Tinte par darbu filmā «Kolka Cool» un Natālija Zamahina par darbu filmā «Golfa straume zem ledus kalna», savukārt nominācijai «Labākais grima mākslinieks» izvirzīta Ilze Trumpe par darbu «Gūtenmorgen un trešā acs», Emīlija Eglīte par darbu filmā «Seržanta Lapiņa atgriešanās», Dzintra Bijubena un Tamāra Frida par darbu filmā «Golfa straume zem ledus kalna», kā arī Dzintra Bijubena par darbu filmā «Rūdolfa mantojums» un «Dancis pa trim».

Balvas pretendenti nominācijā «Labākais dokumentālās filmas operators» ir Elīna Bandēna par filmu «Versija Vera», Uldis Cekulis, Valdis Celmiņš, Uldis Jancis un Krišs Roziņš par filmu «Sniegs», Uldis Millers par filmu «Vai viegli...? Pēc 20 gadiem» un Ģirts Straustiņš par filmu «Astoņi mēneši», bet nominācijai «Labākais animācijas filmas mākslinieks» izvirzīta Patricija Brekte par darbu animācijas filmā «Sieviete un vējš», Jurģis Krāsons par «Norīt krupi», Ūna Laukmane un Reinis Pētersons par «Kā lupatiņi mazgājās», Māris Putniņš par darbu animācijas filmā «Korrida» un «Tīģeris», kā arī Kārlis Vītols par animācijas filmu «Aptumsums».

«Labākais skaņu režisors» pretendents ir Ernests Ansons par «Kolka Cool», Jevgeņijs Kobzevs par «Sievietes un sargi», Anrijs Krenbergs par filmu «Golfa straume zem ledus kalna» un «Kā tev klājas, Rūdolf Ming?», savukārt nominācijas «Labākais montāžas režisors» pretendenti ir Jurģis Krāsons par darbu animācijas filmā «Norīt krupi», Oskars Morozs par darbu filmā «Seržanta Lapiņa atgriešanās», Jevgeņijs Paškēvičs par filmu «Golfa straume zem ledus kalna» un Juris Poškus, Liene Bāliņa par filmu «Kolka Cool».

«Lielā Kristapa» balvu par mūža ieguldījumu šogad saņems kino režisors un scenārists Aivars Freimanis, kurš ir vairāk nekā 40 dokumentālo filmu autors, viens no starptautisku slavu ieguvušās Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas stila izveidotājiem un četru spēlfilmu - «Puika», «Ābols upē», «Dzīvīte» un «Ligzda» - autors. Freimanis par filmu «Puika» 1977.gadā saņēma pašu pirmo «Lielo Kristapu», šo apbalvojumu viņš saņēma arī par filmu «Dzīvīte» 1989.gadā, bet filma «Ābols upē» ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā izcilāko mākslas darbu sarakstā.

«Lielā Kristapa 2012» konkursa žūrijā darbojas Ilona Bičevska no Latvijas Kinoproducentu asociācijas, Kaspars Braķis no Latvijas Kinooperatoru ģildes, Igaunijas Filmu fonda direktore Marge Līske, «Rīgas namu» valdes loceklis Almers Ludviks, animācijas režisore un producente, «Lielā Kristapa» laureāte Inga Prauliņa, režisors, «Lielā Kristapa» laureāts un Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedrs Jānis Putniņš, Kotbusas filmu festivāla direktors Rolāns Rusts, kā arī Saeimas deputāts Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) un Anita Uzulniece, kura ir «FIPRESCI Latvia» pārstāve.

Savu simpātiju varēs izvēlēties arī skatītāji, balsojot kinoteātrī pēc filmas seansa, vai internetā - festivāla «draugiem.lv» lapā.

Festivāla noslēguma ceremonija 14.aprīlī tiešraidē tiks demonstrēta Latvijas Televīzijas 1.kanālā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu