«Latio»: Sērijveida dzīvokļu vidējā cena palielinājusies trešo mēnesi pēc kārtas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pēc stagnēšanas iepriekšējā gadā šogad Rīgas mikrorajonu sērijveida dzīvokļu vidējā cena nedaudz palielinājusies trešo mēnesi pēc kārtas. Martā tipveida dzīvokļu vidējā cena bija 583 eiro kvadrātmetrā – par četriem eiro augstāka nekā februārī, teikts «Latio» jaunākajā mājokļu tirgus pārskatā, portālu «Apollo» informēja Roberts Kārkliņš, «Latio» tirgus pārskatu projektu vadītājs.

Kopumā Rīgas sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena šā gada trijos mēnešos ir pieaugusi par 1,4%. Attiecībā pret 2011.gada martu tā ir augstāka par 0,3%, bet attiecībā pret 2010.gada martu – par 3,7%.

«Lai gan vidējā cena pēdējos mēnešos ir palielinājusies, pagaidām nevar runāt par būtisku sērijveida dzīvokļu segmenta aktivizēšanos. Pieprasījums joprojām saglabājas iepriekšējā līmenī un cenu vidējā rādītāja pieaugums drīzāk skaidrojams ar pircējiem piemērota piedāvājuma samazināšanos. Pagājušā gada beigās un šā gada sākumā piedāvājumā nonāca mazāk labu tipveida dzīvokļu, bet iedzīvotāju pirktspējai atbilstoši, tūlītējai dzīvošanai piemēroti mājokļi jaunu īpašnieku atrod ātri,» skaidro «Latio» Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte. 

Dzīvokļu pirkumu skaits tomēr šogad ir pieaudzis. «Latio» apkopoto Zemesgrāmatas datu analīze rāda, ka gada pirmajos divos mēnešos salīdzinājumā ar 2011.gada atbilstošo periodu dzīvokļu darījumu skaits Rīgā palielinājies par 42%. Janvārī un februārī kopējais dzīvokļu darījumu skaits pārsniedz tūkstoti. Aptuveni 10% no tiem ir darījumi ar dzīvokļiem jaunajos projektos. Banku un to meitas uzņēmumu īpatsvars darījumos patlaban nav liels, tāpēc to nevar uzskatīt par kopējā darījumu skaita pieauguma iemeslu. 

Sērijveida dzīvokļu segmentā pieprasītākie ir vienas un divu istabu dzīvokļi par zemām cenām. Lielākā daļa pircēju vēlas dzīvokļus, kuros iespējams uzreiz dzīvot. Tomēr arī neremontēti mājokļi ātri atrod pircejus, ja to cena ir zemāka par tirgus vidējo līmeni, un dzīvokļi atrodas labā vietā. 

Labā tehniskā stāvoklī esošu sērijveida dzīvokļu cenas tādos mikrorajonos kā Purvciems, Pļavnieki, Zolitūde, Imanta un Ziepniekkalns vienistabas dzīvokļiem martā bija 21 000–29 000 eiro, divu istabu dzīvokļiem – 29 000–38 000 eiro, trīs istabu dzīvokļiem – 34 000–45 000 eiro, četru istabu dzīvokļiem – 40 000–54 000 eiro. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu