Autoceļu stāvoklis reģionos ir kritisks

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Ria Novosti»/«Scanpix»

Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis uzskata, ka viens no aktuālākajiem jautājumiem, kas būtu jāatrisina līdz šā gada rudenim ir autoceļu sakārtošana, pretējā gadījumā reģionos transporta kustība varētu apstāties.

«Esam šo jautājumu pārrunājuši ne vien ar premjeru, bet arī ar satiksmes ministru Aivi Roni un panākta sapratne, ka jautājums par autoceļu uzturēšanu ir aktuāls. Kāda nozīme jaunu autoceļu būvniecībai, ja Latvijā saglabāsies tradīcija, kad uztaisa jaunu autoceļu, bet par tā tālāku uzturēšanu neviens nedomā,» sacīja Jaunslaienis.

Jau ziņots, ka valdība vakar atbalstījusi Satiksmes ministrijas (SM) rosinātos pasākumus ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu sakārtoto valsts autoceļu posmu uzturēšanai 2012.gadā, kā arī paredzējusi nepieciešamos izdevumus 2013.gadā.

SM sadarbībā ar VAS «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) izstrādātais priekšlikums ietver autoceļu ikdienas uzturēšanu 2012.gadā, kā arī periodisku segumu atjaunošanu 2013.gadā. Tas nepieciešams, lai novērstu Eiropas Komisijas vēstulē norādītos trūkumus attiecībā uz ES fondu ietvaros rekonstruētajiem un izbūvētajiem autoceļu posmiem, kā arī nodrošinātu to uzturēšanas kvalitāti. Tādējādi tiks veicināta šo ceļu ilgtspēja, kā arī samazināsies valsts izdevumi to atjaunošanai nākotnē.

Paredzēto pasākumu īstenošanai 2012.gadā nepieciešami 327 300 latu, kas tiks pārdalīti no valsts budžetā šajā gadā paredzētajiem līdzekļiem valsts autoceļu uzturēšanai. Savukārt nākamgad ceļu sakārtošanai valsts budžeta apakšprogrammā «Valsts autoceļu pārvaldīšana, uzturēšana un atjaunošana» jāieplāno 5,85 miljoni latu - par šo līdzekļu piešķiršanu jālemj valdībai 2013.gada budžeta sagatavošanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts budžeta iestāžu līdzekļu pieprasījumiem.

Turpmāk plāns ar ES līdzfinansējumu sakārtoto valsts galveno un reģionālo autoceļu ikdienas uzturēšanai un periodiskai seguma atjaunošanai tiks izstrādāts ik gadu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā valdībā tika iesniegts informatīvais ziņojums par pasākumiem ES līdzfinansēto autoceļu būvniecības kvalitātes nodrošināšanai. Ziņojumā iekļauti konkrēti pasākumi ceļu projektēšanas, būvniecības, būvuzraudzības, kontroles, kā arī uzturēšanas un ekspluatācijas jomā.

Tāpat valdība atbalstīja papildu 0,699 miljonu latu piešķiršanu no Jūrmalas pašvaldības valsts īpašumā pārņemtā valsts autoceļa A10 vissliktākajā stāvoklī esošā posma, no 39.kilometra līdz 42.kilometram, sakārtošanai drošai braukšanas kvalitātei atbilstošā stāvoklī jau šogad.

Minētais ceļa posms tika pārņemts valsts īpašumā šā gada 17.janvārī, ņemot vērā tā kritisko stāvokli un pašvaldības ierobežotās iespējas veikt tā uzturēšanu un sakārtošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu