Premjers VID jauno ēku uzskata par kārtējo «trekno gadu» projektu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Jaunā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēkas projekts ir kārtējais «trekno gadu» projekts, kura īstenošanu valstij apturēt vairs nav izdevīgi, šodien Latvijas Radio 1 raidījumā «Krustpunktā» sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V). 

Taujāts par šo projektu un tā izmaksām, premjers bija lakonisks - «bēdīgs stāsts». Iepriekš esot pieņemts lēmums būvēt ēku, kas pēc štatu samazināšanas patlaban nebūt nav prioritāte. Tomēr līgums esot noslēgts tāds, ka «nebūvēt sanāk dārgāk, nekā būvēt», radio sacīja premjers.

LETA jau ziņoja, ka ieceri par jaunas VID administratīvās ēkas kompleksa būvniecību 2006.gada jūlijā atbalstīja valdība toreizējā premjera Aigara Kalvīša (TP) vadībā. 2008.gadā valdība atļāva VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) veikt nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu VID centrālā aparāta vienotā administratīvā ēku kompleksa būvniecību.

Vēlāk VNĪ izsludinātā konkursā par tiesībām kopā ar valsti veidot kapitālsabiedrību, kas būvētu VID administratīvo ēku, uzvarēja bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra vadītais uzņēmums «Mežaparks SPV». Pēc publiski izskanējušas informācijas, šī firma ir saistīta ar krievu miljardieri Viktoru Vekseļbergu.

VID administratīvās ēkas komplekss tiek būvēts, lai samazinātu VID administratīvās izmaksas, palielinātu institūcijas darba efektivitāti, kā arī nodrošinātu klientiem augstāka līmeņa servisu. Jaunā kompleksa būvniecības izmaksas veido nepilnus 38,5 miljonus latu.

Ēku kompleksa projekta īstenotājs ir SIA «Biroju centrs Ezerparks», projekta autors arhitektu birojs «Sarma&Norde arhitekti», būvdarbu ģenerāluzņēmējs SIA «Re&Re» un projekta finansētājs banka «Nordea».

Šā gada martā tika sākta jaunā ēku kompleksa būvniecība. Jaunais administratīvo ēku komplekss būs Talejas ielā 1, un tajā plānots apvienot visas Rīgas VID administratīvās struktūras. Kompleksa būvniecību pabeigs 2014.gadā, tajā strādās vairāk nekā 2000 darbinieku un ik dienu apkalpos tikpat daudz klientu.

Pērn izšķērdību jaunā VID ēku kompleksa būvniecībā saskatīja Valsts kontrole (VK), kas revīzijā atzina, ka, būvējot jaunu administratīvo ēku kompleksu un nododot to nomā VID, netiks panākta ar iespējami mazāko finanšu resursu izlietojumu.

VK izvērtēja jaunbūvējamā ēku kompleksa nomas maksas aprēķināšanas kārtību un konstatējusi, ka būvniecības projekta realizētājas -VNĪ - noslēgtajā nomas priekšlīgumā izmantotie nomas maksas aprēķinu nosacījumi neatbilst konkursā par privātā partnera piesaisti iesniegtajam piedāvājumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu