Informācija par iespējamo «airBaltic» lidmašīnu arestu ir spekulatīva

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Informācija par iespējamo aviosabiedrības «airBaltic» lidmašīnu arestu sakarā ar aizņēmumiem Krievijas komercbankā «AKB Investbank» ir spekulatīva, uzskata Satiksmes ministrija (SM).

«Lidsabiedrības valde veic visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu pasažieru pārvadāšanu un savu tiesisko interešu aizsardzību un aizstāvību,» biznesa portālam «Nozare.lv» uzsvēra SM pārstāvis Rolands Rumba.

Jau ziņots, ka «airBaltic» neatzīst Krievijas bankas «AKB Investbank» prasību par it kā izsniegtajiem aizņēmumiem un lidsabiedrība piedalīsies tiesvedībā, ja tas būs nepieciešams, biznesa portālam «Nozare.lv» uzsvēra lidsabiedrības padomes priekšsēdētājs Andris Liepiņš.

Savukārt informācija par iespējamo «airBaltic» lidmašīnu arestu ir «tikai spekulācijas».

Kā ziņots, «TV3» raidījums «Nekā personīga» informēja, ka «airBaltic» saņēmusi no Krievijas bankas «AKB Investbank» prasību atdot trīs aizņēmumus 17 miljonu eiro (10,9 miljonu latu) apmērā.

Liepiņš akcentēja, ka runa ir par iepriekšējā lidsabiedrības vadītāja Bertolta Flika «parakstītiem dokumentiem, tas ir, veiktajiem darījumiem «airBaltic» vārdā laika posmā līdz 2011.gada 4.oktobrim, līdz kuram Flikam bija vienpersonīgas paraksta tiesības».

«Diemžēl valsts kontroli - jauni statūti, vecā akcionāru līguma izbeigšana, jauna padome, jauna valde - pār situāciju uzņēmumā atbilstoši 2011.gada 3.oktobrī parakstītai vienošanai pārņēma, tikai sākot ar 4.oktobri,» sacīja Liepiņš.

Viņš uzsvēra, ka līdz ar to «jautājums ir par darbībām, kuras Flika kungs varētu būt veicis līdz 4.oktobrim un kuras netika atspoguļotas «airBaltic» grāmatvedībā un citādi slēptas no jaunās vadības un akcionāriem».

«Nekā personīga» ziņoja, ka kredītus «AKB Investbank» pērn janvārī, jūnijā un jūlijā ņēmis tā brīža lidostas vadītājam Flikam un Vladimira Antonova ofšoram piederošais uzņēmums «Baltijas Aviācijas sistēmas», bet garantējusi «airBaltic». «Investbank» iesniegusi prasību Maskavas arbitrāžas tiesā, un pastāv bažas, ka «airBaltic» lidmašīnas varētu tikt aizturētas Krievijas lidostās.

«Nekā personīga» zināms, ka kredītus vienpersoniski garantējis Fliks. Viņam vienīgajam bija paraksta tiesības kompānijā «airBaltic». Tas noticis laikā, kad, baidoties no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Fliks uz Latviju nebrauca un kompāniju vadīja pa telefonu no Vācijas.

Latvijas valdības konsultants «airBaltic» jautājumos Kārlis Krastiņš «Nekā personīga» apstiprināja, ka «pēdējā laikā ir parādījušies atsevišķi fakti, konkrētu kreditoru prasības pret «airBaltic»». Krastiņš nenosauca konkrētus kreditoru vārdus, bet norādīja, ka šādu darījumu esamība norāda uz «pārkāpumiem Flika kunga personā. Ja šīs kreditoru prasības būs pamatotas, tas ir klajš «airBaltic» interešu pārkāpums».

Aizņēmums «Investbank» nav vienīgais, ko galvojis Fliks. Ir arī citi, mazāki. «airBaltic» cer pierādīt, ka kredīta līgumi noformēti nepareizi. Tomēr, ja tas neizdosies, nauda būs jāatdod.

Krastiņš norāda: «Ja amatpersona paraksta šos dokumentus, pat pārkāpjot statūtus vai dažādus iekšējos normatīvus, pret trešajām pusēm šie dokumenti ir saistoši.»

«airBaltic» pret Fliku patlaban gatavo prasību tiesai. No Flika cer piedzīt aviokompānijai nodarītos zaudējumus - arī «AKB Investbank» garantētos 17 miljonus eiro un citus nepamatotus darījumus.

Par Flika darījumiem pēdējo mēnešu laikā kopumā sākti vairāki tiesas procesi. Līdz šim mazpazīstami uzņēmumi pieprasa atzīt «Baltijas Aviācijas sistēmu» maksātnespēju, tiesai uzrādot nenomaksātus rēķinus. Lielākā daļa šo prasījumu saistīti ar Andra Šķēles interesēm. Pirmo prasību iesniedza SIA «Veriko». «Nekā personīga» rīcībā esošie dokumenti pierāda, ka šai firmai Šķēles uzņēmums «Inpo 13» ir pārskaitījis 313 000 eiro (219 100 latus).

«airBaltic» cer no Flika atgūt arī kādu ziedojumu, kas nav bijis saistīts ne ar lidmašīnām, ne pasažieriem. 2010.gada vidū, kad aviokompānijas zaudējumi jau pārsniedza 30 miljonus, Fliks pārskaitīja 115 000 latu ebreju reliģiskajai biedrībai «Šamir». Auditoriem paskaidrots, ka ziedojums veikts, lai vairotu izpratni par ebreju vēsturi 2.pasaules kara laikā. Pretēji likumam «airBaltic» nav nedz pieprasījis, nedz arī saņēmis atskaiti par šī ziedojuma izlietojumu. Ebreju draudzē skaidroja, ka nauda iztērēta ebreju svētku un fotoizstādes sarīkošanai.

Kopējā summa, ko «airBaltic» grasās piedzīt no Flika, ir 24 miljoni latu. Prasība tiesā varētu tikt iesniegta nākamnedēļ.

Aviokompānija «airBaltic» 2011.gadā strādāja ar 77 miljonu latu zaudējumiem.

«airBaltic» ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu