Sokolovs izpelnās sašutumu par <i>uzbraucienu</i> Latvijas «sabiedrības dāmām»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Vairāku skandalozu fotoprojektu autors, fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs nesen pārsteidza «Facebook» lietotājus ar visai skarbu ierakstu par Latvijas slavenībām.

<strong>(Sokolova fotoprojektus varat apskatīt &scaron;eit)</strong>

«Interesanti, vai tā ir tikai Latvijā, ka ir tik daudzas sievietes, kuras aktīvi piedalās publiskos pasākumos, prezentācijās, dod intervijas presei, lien objektīvos? Žurnālos zem viņu bildēm parasti ir rakstīts «sabiedrības dāma», «aktrise», «uzņēmēja», «stiliste». Bet viņas visas vieno tas, ka savā profesionālajā darbībā viņas pilnīgi neko nav sasniegušas. Sliktas aktrises, mājsaimnieces vai «stilistes pašas sev». Piemēri nav tālu jāmeklē.»

Šis ieraksts izraisījis zināmu rezonansi – ir gan viedokļa atbalstītāji, gan pretinieki. Piemēram, hokejista Kārļa Skrastiņa atraitne Zane to komentējusi, sakot: «Man ļoti simpatizē tava uzdrīkstēšanās, ņemot vērā tavu pazīšanās loku....»

Aleksandru Sokolovu, gan paša ieraksts, gan lasītāju reakcija, mudinājusi uz plašākām pārdomām, ar kurām viņš dalās «Apollo» portālā.

«Man šogad būs 30 gadi, un es jau ļoti skaidri zinu, ko es gribu sasniegt un kā es varu to izdarīt. Man ir skaidrs, kas ir labi un kas ir slikti. Ko var darīt un ko nevar.

Manas zināšanas par cilvēkiem balstās ne tikai uz savu personīgo pieredzi, bet arī uz citu cilvēku likteņiem. Es skaitos it kā fotogrāfs, bet dažreiz man šķiet, ka esmu psihoterapeits, nevis mākslinieks.

Uz privāto fotosesiju gandrīz nekad neatnāks sieviete, kurai viss ir kartībā. Galvenais fotosesijas iemesls - pacelt sev pašapziņu. Katra fotosesija sakās ar to, ka es runāju ar klienti. Tās sarunas varētu ilgt vairākas stundas, un daudzām klientēm tas ir pat vērtīgāk un svarīgāk nekā pati fotosesija. Ir bijuši vairāki gadījumi, kad pēc nedēļas pēc fotosesijas, kliente nāk ar savu vīru, lai mēs visi trīs izrunātu visus sarežģījumus. Kad mēs runājam trijatā - viņi nekautrējas runāt par tādām lietām, par kurām viņiem ir neērti runāt divatā. Tas ir fenomens. Es pats uzskatu, ka mana prasme risināt citu cilvēku personīgas problēmas ir svarīgāka par manu prasmi fotografēt. Tāda ir mana unikālā situācija.

Tā kā es zinu tik daudzu cilvēku likteņus un dzīvesstāstus, es visu laiku domāju par to, kāpēc vispār ir jādzīvo. Es secināju, ka mūsu dzīve ir tik nežēlīgi īsa un viņa iet tik ātri! Un, ka jādzīvo maksimāli efektīgi un ar pilnu atdevi! Es redzu, ka tagad ir pilnīgi citi morālie principi, nekā bija mūsu vecākiem vai vecvecākiem.

Es uzskatu, ka galvenais ir attīstība un progress. Es ļoti cenšos dzīvot tā, lai atstātu pēc sevis kādu kultūras mantojumu - savādāk no manas dzīves vispār nebūs nekādas jēgas. Daži domā, ka galvenais ir izaudzināt bērnus - bet cilvēks taču nav dzīvnieks - viņam ir intelekts. Ja konkrēts cilvēks, savas dzīves laikā neizdara neko, kas ietekmē cilvēces izaugsmi, tad viņš varētu nedzimt vispār! Man tas ir ļoti svarīgi!

Man ir aktīva pilsoņa pozīcija un man nav vienalga, kas notiek man apkārt. Es regulāri lasu presi un ir viena lieta, kura mani šausmina!!! Es redzu vienas un tās pašas sejas. Katra žurnālā, katrā portālā. Neskaitāmas balles, prezentācijas u.t.m.l. Bet sejas nemainās. Ir vesels slānis cilvēku, kurus sauc par «sabiedrības krējumu», kam galvenā nodarbība ir apmeklēt pasākumus.

Interesanti, ka zem uzvārda parasti raksta - aktrise, uzņēmēja, stiliste, mājsaimniece... Kad cilvēkam ir «kaut kāda» (bet nesaprotama) saistība ar mākslu - tad raksta «multimākslinieks». Un, kad cilvēks piedalījies kādā šovā - tad raksta «TV seja». Kad nofotografēta sieviete, kura agrāk bijusi aktrise vai sieva kaut kam (bet neviens jau neatceras kam), tad raksta vienkārši - «sabiedrības dāma»!

Es uzskatu, ka tas ir nepieņemami, ka par cilvēka laika pavadīšanu raksta vairāk nekā par viņa profesionālajiem sasniegumiem. Var būt sasniegumu nav? Protams, ka ir vieglāk un patīkamāk aiziet uz klubu uz šampanieša glāzi nekā kaut ko reāli izdarīt!

Kāpēc tad to slāni sauc par «krējumu» nevis par «mēsliem»? Es runāju tieši par tiem cilvēkiem, kuru sejas zina visi, bet reti kurš zina ar ko viņi īsti nodarbojas un kādi ir viņu panākumi. Tādi cilvēki veido nepareizu priekšstatu par to, kādam ir jābūt kā personībai, un tas rada negatīvu ietekmi uz jauno paaudzi.

Esmu tik kritisks pret citiem tāpēc, ka vel kritiskāks esmu pret sevi. Tāpēc es katru minūti domāju par to, kā taisīt labākas bildes un kā ātrāk attīstīties. Tāpēc es nekad nelietoju alkoholu, neballējos un man nav televizora! Tāpēc, ka - kad man būs 40 - es varēšu paskatīties atpakaļ un man nebūs žēl!!!

P.S. Vakar, Zane Skrastiņa man paprasīja - «Aleksandr, bet vai tu neuzskati, ka izaudzināt 3 bērnus jau ir grūts un nopietns uzdevums? Vai tu neuzskati, ka būt par labu māti ir grūtākā profesija uz pasaules?». Es nevarēju viņai atbildēt... Iespējams, kad man pašam būs bērni, es sākšu pilnīgi savādāk skatīties uz pasauli un mātes lomu tajā...»

www.sokolovstudio.com

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu