Praktiski ieteikumi kā palīdzēt bērnam iemācīties angļu valodu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sadarbībā ar Britu padomi Latvijā veidojam rakstu sēriju par to, kā bērni papildus dzimtajai valodai var apgūt angļu valodu un kāda ir vecāku loma šajā procesā. Šoreiz turpinājums rakstam par ļoti praktiskām darbībām un padomiem, angļu valodas apmācībā.

Mazu bērnu valodas apguves veids atšķiras no tā, kā valodu mācās vairums pieaugušo. Lielākajai daļai bērnu piemīt iedzimta spēja apgūt angļu valodu paralēli rotaļām un aktivitātēm. Izprotot pašas darbības jēgu, viņi uzsūc pieaugušo teikto, kas pavada konkrēto darbību. Sīkāku informāciju Jūs varat iegūt Britu padomes sagatavotajā brošūrā «Kā bērni papildus dzimtajai valodai apgūst angļu valodu» (How young children learn English as another language), kas pieejama vecākiem domātajās lapās LearnEnglish Kids portālā.

Skaitāmpantiņi un dziesmiņas

Skaitāmpantiņi ir sastopami visās kultūrās, un bērni tos spēj iemācīties jau no ļoti agra vecuma – viņiem patīk tos skaitīt skaļi, īpaši, ja kāds atbalsta un iedrošina. Vairāk varat uzzināt Britu padomes brošūrā «Angļu valodas apguve ar skaitāmpantiņu palīdzību»
(Learn English through sharing rhymes), kas pieejama vecākiem domātajās lapās
LearnEnglish Kids portālā. Tur Jūs atradīsiet arī saiti uz skaitāmpantiņu izlasi, kurus varat noklausīties. Skaitāmpantiņus varat izmantot angļu valodas nodarbībās, lai:
• iesildītos, noskaitot vienu vai divus bērnam jau zināmus skaitāmpantiņus,
• iepazītos ar jaunu skaitāmpantiņu, kad jūtat, ka bērns jau ir iesildījies – izskaidrojiet to un vēlreiz atkārtojiet,
• nākamajā angļu valodas nodarbībā noskaitītu jauno skaitāmpantiņu un, ja bērns ir tam gatavs, tad ļautu viņam iesaistīties darbībās vai kopīgi skaitīt dažus vārdus vai frāzes,
• vairākās nākamajās nodarbībās soli pa solītim stiprinātu bērna pārliecību, ka viņš pats var noskaitīt skaitāmpantiņu, iedrošinot viņu:
• pateikt rindiņas pēdējos vārdus,
• tad pantiņa beigu vārdus,
• tad veselu rindiņu,
• tad vēl vienu rindiņu, līdz viņš var noskaitīt visu pantiņu ar nelielu priekšā teikšanu no Jūsu puses,
• nobeigtu katru skaitāmpantiņu nodarbību ar kādu labi zināmu un iemīļotu skaitāmpantiņu.

Skaitāmpantiņu kartītes

Uzsākot mācības, daudz prieka var sagādāt skaitāmpantiņu kartīšu gatavošana ar bērnam jau zināmajiem pantiņiem. Uzrakstiet vai uzdrukājiet pantiņu uz kartītes un ļaujiet bērnam to apzīmēt. Nolieciet to angļu valodas stūrītī, lai bērns, kad vien pats vēlas, var to paņemt, aplūkot un skaļi noskaitīt. Skaitāmpantiņu grāmatas Kad esat pagatavojuši piecas vai sešas skaitāmpantiņu kartītes, nokopējiet tās un uztaisiet bērnam skaitāmpantiņu grāmatu. Grāmatu ir ērti nēsāt līdzi, un bērnam varētu rasties vēlme to paņemt līdzi mašīnā, uz skolu, gultiņā vai arī parādīt to citiem.

Dziesmiņas

Angļu valodas nodarbībās iepazīstiniet bērnu ar jaunām dziesmām. Pakāpeniski varat veidot kopā dziedamo dziesmu krājumu, dziedot līdzi CD vai MP3. Dziesmu izlasi varat atrast LearnEnglish Kids portālā. Daudzas tradicionālās dziesmas var pielāgot dažādām aktivitātēm un apstākļiem. Ja bērns pazīst melodiju, tad dziesmu ir viegli piemērot konkrētajam gadījumam. Piemēram, «if you’re happy and you know it» var dziedāt kā «if you’re hungry and you know it, eat an apple» vai «if you’re dirty and you know it, wash your hands.....». Šāda dziesmiņu piemērošana situācijai var ienest daudz jautrības ikdienas solī. Lai padarītu dziesmiņu dzīvāku, Jūs varat papildināt to ar dažādām darbībām vai kustībām.

Alfabēta dziesmiņa (melodija – «Twinkle, Twinkle Little Star»)
1. Izgatavojiet kartītes ar 26 lielajiem un 26 mazajiem alfabēta burtiem.
2. Pirms dziedāšanas nolieciet kartītes ar mazajiem burtiem ar bildi uz leju.
3. Nodziediet dziesmiņu vienu reizi un tad atkārtojiet to. Visiem kopīgi dziedot, katrs pēc kārtas paceļ attiecīgo alfabēta burtu.
4. Pēc tam tāpat dariet ar lielajiem burtiem un beigās kopā paceliet abus attiecīgos burtus – gan lielo, gan mazo.

Kopīga grāmatu lasīšana

Izvēloties grāmatas, kuras lasīt kopā ar bērnu, meklējiet grāmatas ar īsiem un skaidriem tekstiem, kas aizrauj un kurus ir interesanti lasīt. Vairāk varat uzzināt Britu padomes brošūrā «Angļu valodas apguve, kopīgi lasot bilžu grāmatas» (Learn English through sharing picture books), kas pieejama vecākiem domātajās lapās LearnEnglish Kids portālā. Grāmatu izvēle
Kad izvēlaties grāmatas, pajautājiet sev:
• vai teksts ir īss – apmēram pieci līdz seši lappušu atvērumi? Ja teksts ir garāks, tad Jums viens stāsts būs jāsadala uz vairākām angļu valodas nodarbībām.
• Vai druka ir skaidra?
• Vai ilustrācijas ir interesantas un viegli saprotamas?
• Vai grāmatiņā ir kādi interaktīvi elementi (piemēram, lietas, kas vairākkārtīgi atkārtojas) vai arī kāds pārsteigums, piemēram, atlokāmas bildītes utt.?
• Vai Jums tā patīk un vai savu sajūsmu spēsiet nodot bērnam?
Pameklējiet DVD ar stāstu grāmatu varoņiem. Tie var lieti noderēt, bet visefektīvākie tie ir tad, ja pirmajā reizē to skatāties kopā un padarāt jauniegūto pieredzi interaktīvu.

Lasīšana skaļi priekšā

• Patrenējieties lasīt grāmatiņu skaļi un padomājiet, kā jūs šo stāstu atdzīvināsiet.
• Pirms grāmatas lasīšanas iepazīstiniet bērnu ar dažiem jaunajiem vārdiņiem.
• Pirmo reizi lasot jaunu grāmatu, esiet gatavs, ka vajadzēs pačukstēt priekšā kāda vārdiņa tulkojumu, kuru bērns vēl nezina vai nespēj uztvert no ilustrācijām.
• Lasot ar pirkstu, norādiet uz katru vārdu, ko lasāt, lai bērns sāk pierast, kā vizuāli konkrētais vārds izskatās.
• Centieties katru reizi šādi lasīt priekšā grāmatiņas, jo tas palīdzēs uztvert angļu valodu.
• Centieties neizvēlēties tādu grāmatu, kura Jums pašam nepatīk. Bērns ātri uztvers Jūsu izjūtas un centīsies atspoguļot Jūsu attieksmi.
• Kad bērns jau zina stāstiņu, mēģiniet viņu iesaistīt lasīšanā, ieturot pauzi, tādējādi iedrošinot bērnu pabeigt frāzi vai teikumu.
• Uzdodot pārāk daudz jautājumu, Jūs varat sabojāt grāmatas burvību.

Pašu gatavotas stāstu grāmatiņas

Pēc vairāku grāmatiņu kopīgas izlasīšanas, bērnam varētu rasties vēlme izveidot savu stāstu grāmatiņu.
1. Ar skavām sastipriniet vairākas lapas, izveidojot nelielu,
tukšu grāmatiņu.
2. Pārrunājiet iespējamo saturu – tēmu, varoņus, norises vietu utt., bet raugieties, lai grāmata tiktu veidota, balstoties uz bērna idejām.
3. Lūdziet, lai bērns uzzīmē bildes un pastāsta stāstiņu. Ja bērns nejūtas pietiekoši droši, tekstu varat ierakstīt Jūs.
4. Pievienojiet paštaisīto grāmatiņu pārējo grāmatu krājumam un lasiet to kopīgi ar prieku.

www.britishcouncil.org/learnenglish/parents
Izdevums ietilpst brošūru sērijā, ko pasūtījusi Britu padome un kas domāta vecāku atbalstam:
■ Kā bērni papildus dzimtajai valodai apgūst angļu valodu
■ Kā runāt ar bērnu angļu valodā
■ Angļu valodas apguve ar skaitāmpantiņu palīdzību
■ Angļu valodas apguve, kopīgi lasot bilžu grāmatas
■ Praktiski ieteikumi kā palīdzēt bērnam iemācīties angļu valodu
Praktiski ieteikumi no šīs brošūras ir pieejami arī DVD formātā Britu padomē.
Autore – Opāla Dana (Opal Dunn), publikāciju autore un konsultante izglītības jautājumos, Apvienotā Karaliste
Dizaina autori un producenti - The Burst Proof Bubble, Mančestera
Tulkojums latviešu valodā – Zane Veidenberga

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu