Infektologi brīdina par bīstamu infekciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/RIA Novosti

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra «Latvijas Infektoloģijas centrs» (LIC) Bakterioloģijas laboratorijā apstiprināts šogad pirmais saslimšanas gadījums ar bakteriālo meningītu - meningokoka B tipa infekciju.

LIC Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāja Marina Šuvalova portālam «Apollo» pavēstīja: «Pacients ļoti smagā stāvoklī tika hospitalizēts Infektoloģijas centrā. Šī infekcija ir viena no ļaundabīgākajām saslimšanām, kad ātrai diagnozes uzstādīšanai ir ļoti svarīga nozīme. Taču pacients nebija savlaicīgi vērsies pie mediķiem un vairākas dienas pavadījis mājās, mokoties ar stiprām galvas sāpēm, sliktu dūšu un vemšanu, kakla sāpēm, kā arī augstu temperatūru. Līdz ar to skaidrojama arī saslimušā cilvēka vispārējā stāvokļa augstā smaguma pakāpe.»

Bakteriālais meningīts ir salīdzinoši reti sastopams, izplatītāks ir vīrusu meningīts. Saslimšana ar bakteriālo meningītu (B serotips) Latvijā šobrīd uzskatāma par atsevišķu, jeb sporādisku gadījumu. Taču tas nenozīmē, ka ar šo infekciju nevar tikt inficēti saslimušā tuvinieki, darba kolēģi, apkārtējie, skaidro mediķi.

Ar meningokoku infekciju cilvēki inficējas gaisa pilienu ceļā – šķaudot, sasveicinoties, lietojot kopīgus sadzīves priekšmetus.

Raksturīgākie infekcijas simptomi – nespēks, augsta temperatūra, drudzis, galvassāpes un stīva spranda.

Nereti cilvēki uzskata, ka šīs pazīmes saistāmas ar saaukstēšanos vai gripu. Taču šīs pazīmes var liecināt arī par meningītu – ātri progresējošu bakteriālu infekciju galvas smadzenēs un tās aptverošajos apvalkos. Minētos simptomus nedrīkst atstāt bez ievērības, jo sekas var būt neatgriezeniskas un pat letālas.

Bakteriālā meningīta infekcijai raksturīga augsta mirstība, pat līdz 30 procentiem. Tādēļ svarīgi ikreiz, sajūtot minētās pazīmes, konsultēties ar mediķiem, ģimenes ārstu, kuri nozīmēs nepieciešamās pārbaudes. Laicīgi konstatēts bakteriālais meningīts var tikt izārstēts ar antibiotiku palīdzību, informē LIC.

Šobrīd pacients, kuram konstatēta bakteriālā meningīta - meningokoka B tipa – infekcija turpina ārstēšanos, un, lai gan veselības stāvoklis saslimušajam joprojām smags, tomēr vērojama pozitīva dinamika.

Infektologu līdzšinējā pieredze rāda, ka meningokoku infekcija plašākos apmēros var atkārtoties ik pēc 15-20 gadiem. Tā, piemēram, Latvijas Infektoloģijas centrā laika posmā no 1975.gada līdz pat 1980.gadam ar meningokoku infekciju katru gadu tika stacionēti vairāk nekā 100 pacientu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu