Resni mirušie nopietni apdraud krematoriju darbu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Augošie aptaukošanās rādītāji liek Vācijas krematorijām bažīties par to drošību, ziņo britu laikraksts «The Daily Telegraph».
Dažkārt korpulento aizgājēju kremēšanas laikā degošie tauki izraisa ugunsgrēkus.

Žurnāls «Der Spiegel» gada sākumā aprakstīja gadījumu Hāmelnes krematorijā, kad 440 mārciņu (200 kilogramu) smaga cilvēka kremācija noveda pie liesmu izšaušanās no desmit metru augstā skursteņa, kā arī metāla detaļu kušanas.
Ugunsdzēsēji aprēķināja, ka gaisa temperatūra skurstenī sasniedza 600 grādus pēc Celsija, turklāt bija vajadzīgas četras stundas, lai līķis pilnībā sadegtu.

Krematorija vadītājs Karls Šmits vainu noveļ uz «ārkārtējo karstumu, kas rodas, sadegot lielam daudzumam tauku».
Krematorijas drošības eksperts Johens Zembdners uzsver, ka «daudzās krematorijās notiek neparedzēti ugunsgrēki».
Dažas ēkas piemērojas jaunajiem apstākļiem, ieviešot modernākas krāsnis vai lielākas durvis, tomēr, turpinot attīstītajās valstīs vērojamo tendenci aptaukoties, Vācijas krematorijām nāksies lietot citus līdzekļus.

Bavārijas Dabas aģentūras veiktajā pētījumā ieteikts ieviest «katrai iekārtai specifisku svara ierobežojumu». Krematoriju aprīkojuma ražotājiem drīz nāksies norādīt maksimālo svaru, kas neapdraud to produktu drošību.

Turklāt nekontrolēta ugunsgrēka laikā dažādi toksīni var apiet filtrus un izplatīties gaisā. Dabas aģentūra arī norādīja, ka smagu mirušo kremēšana palielina indīgās gāzes oglekļa monoksīda koncentrāciju gaisā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu