Rīgas Zooloģiskajā dārzā miris Amūras tīģeris Vasja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas Zooloģiskajā dārzā martā miris Amūras tīģeris Vasja, kurš pagājušajā gadā kopīgi ar zoodārzā mītošo Katrīnu kļuva par vecākiem tīģerēnam Klifam Grantam.

Vasja, kurš bija dzimis Banhemas zooloģiskajā dārzā Anglijā 2008.gadā 17.oktobrī, Rīgā nonāca 2010.gada maija sākumā, bet pirmo reizi Rīgas Zooloģiskā dārza āra aplokā viņš tika izlaists 16.jūnijā.

Kā aģentūrai LETA stāstīja Zooloģiskā dārza Informācijas un Izglītības nodaļas pārstāvis Māris Lielkalns, tīģerim Vasjam bija iekaisis zobs un tika plānota operācija. Operācijas laikā izārstēja iekaisušo zobu, taču pēc operācijas viņš tā arī neatmodās. Veiktās sekcijas laikā atklājās, ka tīģerim ir ļoti smaga sirds pataloģija. Līdzīgas problēmas bijušas arī Vasjas mātei.

«Tādēļ arī zoodārzā dzīvniekiem pēc nomiršanas tiek veikta sekcija, lai uzzinātu, kas patiesībā noticis, lai citos gadījumos nākotnē no tādām situācijām, ja ir iespējams, tad varētu izvairīties,» atklāja Lielkalns.

Tīģeri ir iekļauti Sarkanajā grāmatā. Tīģeriem ir dažādas pasugas atkarībā no tā, kurā reģionā tie mitinās. Rīgas zoodārzā mitinās Amūras tīģeris, kura dzimtene ir vistālāk uz Ziemeļiem. Brīvā dabā, tāpat kā nebrīvē, ir aptuveni 500 Amūras tīģeri. Ievērojot to, ka šo dzīvnieku skaits ir tik minimāls, zoodārziem ir rūpīgi jāstrādā un jāseko līdzi, kurus tīģerus pārot, lai nebūtu tuvas radnieciskas krustošanas, kā rezultātā pēcnācēji kļūst nepilnvērtīgāki un slimīgāki. Ir izveidota Starptautiska ciltsgrāmata, kurā ir saskaitīti visi zoodārzos mītošie tīģeri. Pateicoties šai grāmatai, ir zināmi katra tīģera priekšteči, līdz ar to ir iespējams veiksmīgāk izskaitļot, no kuriem tīģeriem veidot pāri jaunu mazuļu radīšanai.

«Rīgas Zooloģiskajā dārzā pēc ilgiem laikiem tika izveidots pāris. Vispirms uz zoodārzu tika atvesta Katrīna, bet pēc tam tika atvest Vasja, kurš tagad ir miris. Zoodārzs jau ir ievadījis sarunas, un tiek meklēts jauns tīģeris, jo tīģeru māte Katrīna ir jauna un vērtību rangā viņa ir ļoti augstā vietā. Šādu ļoti vērtīgu ģenētisko materiālu ir grēks laist postā, tādēļ tiek meklēts jauns Amūras tīģeru tēviņš,» pastāstīja zoodārza pārstāvis.

Tomēr ar jauna tīģera tēviņa atrašanu un nogādāšanu uz Rīgu visas problēmas vēl netiks atrisinātas, jo ir jāveidojas arī savstarpējām simpātijām abu tīģeru starpā. Piemēram, tā arī neizdevās atrast Rīgas zooloģiskajā dārzā 1997.gadā dzimušajai tīģerienei Astrai piemērotu tīģeri, jo vienam tīģeru tēviņam, kurš tika atgādāts no Igaunijas, bija bail no Astras, bet otram, kurš Rīgā ieradās no Kauņas, lielāka interese bija par zvēru kopēju, nevis tīģerieni.

«Lai izvairītos no šādām situācijām, ka dzīvnieks vairāk interesējas par cilvēkiem, nevis saviem sugas brāļiem, Rīgas zoodārza darbinieki tagad pakāpeniski samazina kontaktu ar tīģerēnu Klifu Grantu, lai viņš kļūtu par īstu tīģeri,» uzsvēra Lielkalns.

Jau ziņots, ka šogad zooloģiskais dārzs gar Amūras tīģeru mājvietu iecerējis izveidot īpašu sienu, kas slāpēs no Meža prospekta puses nākošos ielas trokšņus. Lielkalns skaidroja, ka patlaban sienas izveidošanas darbi vēl nav sākušies, taču tā tiks būvēta un līdz tam laikam jau būtu jāveic visi nepieciešamie priekšdarbi, lai Katrīnai atrastu pieņemamu tīģeri.
Patlaban Rīgas Zooloģiskajā dārzā mitinās trīs Amūras tīģeri - Astra, 2007.gadā Maskavas zooloģiskajā dārzā dzimusī Katrīna un 2011.gada 30.jūlijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzimušais Klifs Grants.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu