Iznākusi grāmata par Raimondu Paulu krievu valodā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Lita Krone

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī šodien oficiāli atvērta grāmata krievu valodā «Maestro Pauls» par latviešu iemīļotāko komponistu Raimondu Paulu.

Pauls grāmatas atklāšanā jokoja, ka viss tajā rakstītais neatbilst patiesībai, jo patiesību neviens neteiks, taču pauda prieku par šādu notikumu. Tā kā grāmata iznākusi krievu valodā, arī mūziķis šodien runāja krieviski.

Komponists sacīja, ka nespēj vienu skaņdarbu nospēlēt identiski divreiz, bet vienmēr improvizē, tāpat arī savu uzrunu Pauls nebija iepriekš iestudējis, bet gan dalījās asprātīgās pārdomās par tuvākajiem koncertiem, plāniem vasaras nogalē kopā ar sievu Lanu svinēt zelta kāzas, kā arī stāstīja par darbu Rīgas Krievu teātrī. «Esmu teatrāls, tāpēc man ļoti patīk strādāt teātrī. Īpaši man patīk pirmizrādes un iedzeršanas pēc tam,» sacīja Pauls, kurš alkoholu nelieto jau gandrīz 50 gadus.

Uz grāmatas atvēršanas svētkiem bija ieradušies gan tās veidotāji, gan Paula draugi, paziņas un viņa talanta pielūdzēji. «Es ceru, ka teātrim visi finanšu dokumenti ir kārtībā, jo ir atnākusi arī [valsts kontroliere Inguna] Sudraba,» atzīmēja Pauls, izraisot smieklus klātesošajos. Savu sakāmo komponists noslēdza ar vārdiem: «Paldies, ka atnācāt, ejiet mājās,» tomēr drīz pēc tam Pauls sēdās pie klavierēm, lai sniegtu īsu koncertu pasākuma viesiem.

Grāmatas galvenā autore, žurnāliste Ksenija Zagorovska, šodien atzina, ka grāmatu rakstīt bijis viegli - kam vien jautājusi, cilvēki uzreiz atlikuši visus darbus un bijuši gatavi dalīties gan stāstos un atmiņās, gan uzticēt fotogrāfijas ar Paulu. «Man tas ir liels gods - uzrakstīt grāmatu par lielāko cilvēku Latvijā,» atzina autore.

Apgāda «Jumava» projektu vadītāja Zenta Valtere pastāstīja, ka 2010.gada nogalē jau iznākusi viena grāmata par Paulu latviešu valodā, taču jaunajā grāmatā par komponista dzīvi iekļauti daudz jauni materiāli. «Maestro popularitāte ir ilga, talantīga darba rezultāts daudzu gadu garumā. Pēc kāda laika par viņu būs ko teikt arī trešajā grāmatā,» uzskata Valtere.

Grāmatas tapšana krievu valodā prasījusi aptuveni gadu. Grāmatas autore ir Zagorovska, kura izdevumā apkopojusi izcilā komponista dzīves un radošās darbības stāstus no bērnības līdz mūsdienām, ko par sevi ir stāstījis pats Pauls, viņa kundze Lana, tuvi draugi un kolēģi, kā arī intervijas ar sabiedrībā populārām personībām, kuras strādājušas, draudzējušās vai kaut reizi satikušas Paulu.

Grāmatas «Maestro Pauls» pirmā daļa ir veltīta Paula bērnībai un jaunības gadiem, par kuriem stāstījis Paula tuvs draugs un laikraksta «Kurzemes Vārds» žurnālists Andžils Remess. Ļoti interesanti aprakstīti Paula «Maskavas piedzīvojumi», kas saistās ar vairākām pazīstamām Krievijas estrādes zvaigznēm, tostarp Allu Pugačovu.

«Raimonds Pauls ir gleznotājs mūzikā, kurš jūtīgi tver visas mūzikas paletes nokrāsas. Brīžiem man liekas, ka šis ārēji noslēgtais, klusais cilvēks tikai mūzikai uztic pašu dārgāko, neizteikto, vārāko. Bezgalīgi var klausīties, kā viņš improvizē,» Paulu raksturojusi Pugačova.

Atmiņās par izcilo komponistu dalījušās tādas izcilas personības kā viņa studiju biedrs Egils Švarcs un viņa kundze, populārā dziedātāja Larisa Mondrusa, Iļja Rezņiks un Jevgēņijs Jevtušenko. Daudz jaunu un interesantu, līdz šim nezināmu faktu par Paulu pastāstījušas radio muzikālās redaktores Ludmila Dubcova un Guna Goluba, kuras palīdzējušas Paula dziesmām kļūt slavenām visā Padomju Savienībā.

Grāmatā publicētas intervijas ar tādām estrādes zvaigznēm kā dziedātāja Laima Vaikule, Marija Naumova, komponists Igors Krutojs, dziedātāji Kristīne Orbakaite, Josifs Kobzons un citi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu