Pirmais privātā kosmosa kuģa lidojums uz SKS notiks 7.maijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Donkey Hotey, CC licence

Pirmais komerciālais kosmosa kuģis uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) dosies 7.maijā.

Sākotnēji kosmosa kuģa starts bija plānots 30.aprīlī, taču tas pārcelts, lai veiktu papildu pārbaudes.

Uz SKS no Kanaveralas zemes raga Floridas štatā 7.maijā plkst.9.38 (plkst.16.38 pēc Latvijas laika) startēs ASV kompānijas «SpaceX» nesējraķete «Falcon 9» ar bezpilota kapsulu «Dragon».

«SpaceX» 2010.gada decembrī ar savu «Dragon» lidojumu iegāja vēsturē kā pirmā privātā kompānija, kurai izdevies nosūtīt kosmosā un nogādāt atpakaļ uz Zemes komerciālu kosmosa kuģi.

Pēc ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmas slēgšanas pagājušajā gadā «SpaceX» un vairākas citas kompānijas konkurē par iespēju uz SKS nogādāt astronautus un kravas.

Pašlaik šo uzdevumu spēj veikt tikai Krievijai piederošā «Sojuz» kapsula.

Februārī Kongresā iesniegtajā budžeta projektā ASV prezidents Baraks Obama lūdza piešķirt 829 miljonus dolāru, lai rastu iespējas veikt komerciālos lidojumus uz SKS un tādējādi mazinātu Savienoto Valstu atkarību no Krievijas šajā jomā.

Paredzēts, ka «Falcon 9» palidos garām SKS trīs kilometru attālumā, kamēr kapsula «Dragon» atdalīsies no nesējraķetes un pietuvosies stacijai, kuras apkalpe veiks saslēgšanās operāciju ar robota roku palīdzību.

Pēc tam «Dragon» atgriezīsies uz Zemes, nolaižoties Klusā okeāna ūdeņos pie Kalifornijas krastiem.

Paredzēts, ka «Dragon» SKS nogādās 521 kilogramu smagu kravu, bet uz Zemes no stacijas nogādās 660 kilogramus smagu kravu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu