Mājdzīvnieki aptaukojas. Ko saimnieks dara nepareizi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Nesen arī Latvijas mediji atspoguļoja ziņu, ka Lielbritānijā ir izgudroti lifti pārāk resniem suņiem, kuri paši nespēj uzkāpt pa kāpnēm. Savukārt apdrošināšanas sabiedrības «Balta» grupas «RSA Group» Lielbritānijas kolēģi ir veikuši pētījumu, noskaidrojot, ka pie liekā svara vainojama mājdzīvnieku lutināšana ar dažādiem neveselīgiem un cilvēkiem paredzētiem našķiem.

Kā atklāj pētījums, Lielbritānijā liekais svars ir katram trešajam sunim un kaķim. 72 procenti mājdzīvnieku saimnieku atzīst, ka regulāri atdod saviem mīluļiem pārpalikumus no ātrajām uzkodām un līdzi ņemtajām porcijām, kas tiek pasūtītas restorānos. Viens no desmit respondentiem šādu pārtiku savam mīlulim pasniedz ik dienas. Turklāt satraucošs ir rādītājs, ka liela daļa iedzīvotāju uzskata, ka ēdiena pārpalikumu izbarošana saviem mīluļiem nav kaitīga.

Jaunākā Lielbritānijas apdrošinātāja «MORE THAN» pētījuma rezultāti liecina, ka mājdzīvnieku tāpat kā cilvēku pieņemšanos svarā rada eļļainā un neveselīgā pārtika, jo īpaši eļļā cepta zivs un kartupeļu salmiņi. Tas ir klasisks britu ēdiens, kuru ik nedēļu notiesā vairāk nekā septiņi miljoni jeb 45 procenti kaķu un suņu. Turklāt zivs un kartupeļu salmiņi nav vienīgais ēdiens, kuru mājdzīvnieki ēd labprāt, - 18 procenti kaķu un suņu saimnieku piedāvā saviem mīluļiem vistas ēdienu «Tikka Massala» ar kariju, bet katrs otrais saimnieks riskē piedāvāt saviem mājdzīvniekiem ēdienu, kurā izmantoti piena produkti, piemēram, lazanju un picu.

«Mājdzīvnieku tuklums ir nopietna problēma, kas pēdējo gadu laikā kļuvusi izplatīta ne tikai Lielbritānijā, bet arī citviet pasaulē. Mājdzīvnieka ēdienkartei nav jāatspoguļo pašu saimnieku ēšanas paradumi - ļaujot mieloties ar pārpalikumiem no cilvēkiem paredzētās pārtikas, tiek palielināts liekā svara rašanās risks. Tāpat dzīvnieks uzņem ēdiena sastāvdaļas, kuras viņa organismam nav piemērotas un kuras nevar pārstrādāt. Tāpēc saimnieki, ēdot neveselīgu pārtiku, apdraud gan savu, gan savu mīluļu veselību,» skaidro Lielbritānijas dzīvnieku dietoloģe Stefānija Mehana (Stephanie Mehanna).

Jautāti, kādu iemeslu vadīti kaķu un suņu saimnieki ļauj saviem četrkājainajiem draugiem mieloties ar neveselīgajiem un cilvēkiem paredzētajiem ēdieniem, 25 procenti aptaujāto norāda, ka nespēj pretoties mīluļu lūdzošajiem skatieniem un vēlmei iepriecināt dzīvnieku. Savukārt 41 procents aptaujāto bažīgi atzina, ka viņi neapzinās, ka cilvēkiem paredzētā ēdiena piedāvāšana mājdzīvniekiem var kaitēt mīluļu veselībai.

Pētījums atklāj - ja ik dienu savam sunim vai kaķim saimnieks piedāvā pārpalikumus no viņam paredzētā ēdiena, mājdzīvnieks gada laikā saņem par aptuveni 30 435 kalorijām vairāk nekā nepieciešams. Tādejādi ievērojami tiek palielināts risks mājas mīlulim iegūt lieko svaru.

Pētījuma rezultāti norāda, ka situācija nākamās desmitgades laikā saistībā ar mājdzīvnieku lieko svaru var kļūt daudz dramatiskāka. Ja aptaukošanās rādītāji turpinās augt kā līdz šim, tad pēc desmit gadiem, 2022. gadā aptuveni puse jeb 52 procenti suņu sirgs no pārmērīga liekā svara. Viņi nebūs spējīgi veikt ierastās darbības, ar kuru izpildes grūtībām mūsdienās saskaras arī cilvēki ar liekā svara problēmu, piemēram, uzkāpt pa kāpnēm bez īpašas piepūles un sirds noslodzes.

Kā izrādās, diētas svara samazināšanai tiek radītas ne tikai cilvēkiem, bet arī mājdzīvniekiem. Lai mudinātu saimniekus barot savus mīluļus atbildīgi, Lielbritānijā sadarbībā ar dzīvnieku dietologiem pat ir radītas speciālas veselīgas, mazkaloriju un dzīvniekiem draudzīgas ēdienkartes. 

Veiktā pētījuma aprēķini balstīti uz patērētāju aptauju, kuru veica pētījumu kompānija «OnePoll» pēc apdrošinātāja «MORE THAN» pasūtījuma 2012. gada janvārī. Kopumā pētījumā tika aptaujāti 1000 respondenti.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu