Hauka: Latvijas zemes pārdošana ārzemniekiem ir reāla problēma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Latvijas zemes pārdošana ārzemniekiem ir reāla problēma, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes locekle Agita Hauka.

Viņa norādīja, ka Latvijā ir sastopamas mazās un lielās zemnieku saimniecības. Kamēr lielās zemnieku saimniecības galvenokārt strādā eksportam, mazās nodrošina ar vietējo produkciju pašmāju tirgu, kā arī tām ir svarīga loma lauku attīstībā.

Latvijas mazie zemnieki nesaņem pietiekamu atbalstu un, apvainojušies uz valsti, pārdod savu zemi ārzemniekiem, akcentēja LOSP pārstāve.

Viņa norādīja, ka patlaban trūkst statistikas, cik lielas zemes platības nonākušas ārzemnieku rokās, turklāt daļa savus īpašumus kontrolē ar Latvijas iedzīvotāju starpniecību. Daļa savu zemi iznomā atpakaļ Latvijas zemniekiem.

Kā piemēru Hauka minēja Latgali, kur patlaban zemi aktīvi uzpērk zviedri, kas to apmežo, līdz ar to lauksaimniecībā izmantojamās zemes apjomi sarūk. Šajās aktivitātēs iesaistīti Zviedrijas pensiju fondi, kuri ir ieinteresēti nevis lielā peļņā īsā termiņā, bet ilglaicīgā ieguldījumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu