Vilks: Pasaulē respekts pret Latviju ir tikai audzis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

No starptautiskās sabiedrības puses respekts pret Latviju ir tikai audzis. To pēc dalības Pasaules Bankas (PB) grupas un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku pavasara sanāksmē secinājis finanšu ministrs Andris Vilks (V).

LETA jau ziņoja, ka Vilks un Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Sanita Bajāre no 18.aprīļa līdz 24.aprīlim piedalījās pilnvarnieku pavasara sanāksmē Vašingtonā, kur norisinājās tikšanās ar SVF un PB Eiropas reģiona vadību, ekspertiem un galvenajiem ekonomistiem, Eiropas Reģionālās attīstības bankas un ASV Finanšu ministrijas pārstāvjiem, kā arī kredītreitingu aģentūru pārstāvjiem. Tāpat ministrs kopā ar citiem ekspertiem piedalījās Eiropas Institūta diskusijā par valsts nākotnes perspektīvām un Eiropas Savienības vienoto valūtu.

Latvijas amatpersonas secinājušas, ka starptautiskā sabiedrība arvien vairāk novērtē Latvijas paveikto krīzes pārvarēšanā un lūdz Latviju dalīties pieredzē, aģentūru LETA informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Agnese Beļkeviča.

«Respekts pret Latviju no citu valstu puses ir tikai audzis. Ja iepriekšējos gados sarunas vairāk koncentrējās uz Latviju kā krīzes skartu valsti, tad šoreiz uz to, kā mūsu pieredze var noderēt citām valstīm, risinot ekonomiskās problēmas. Arvien vairāk Latvijā ieklausās un citās valstīs notiekošos procesus vērtē caur mūsu valstī paveiktā prizmu,» pēc atgriešanās no Vašingtonas rezumējis finanšu ministrs.

Kā informē FM, gandrīz katrā sarunā tika skarta tēma par to, ka Latvija šobrīd ir izgājusi no recesijas cikla. Šogad Latvijas izaugsmes potenciāls ir labākais Eiropas Savienībā (ES), un paredzams, ka Latvijai šogad būs viena no straujāk augošajām ekonomikām.

Pārrunājot virzību uz eiro, daudzus starptautiskās sabiedrības pārstāvjus interesēja Latvijas nostāja attiecībā uz eiro ieviešanu un vai tā tiks mainīta.

Vilks norāda, ka viņš uzsvēris, ka Latvija šobrīd neredz pamatu mainīt nostāju attiecībā uz eiro, jo redz, ka eirozona un fiskālās disciplīnas situācija Eiropā mainās. «Mēs noteikti vēlamies būt viens no dalībniekiem stipras eirozonas veidošanā, kā arī piedalīties tās lēmumu pieņemšanas procesā. Savu stratēģiju balstām uz Māstrihtas kritēriju sasniegšanu, kas būtu kā kvalitātes zīmogs valsts attīstībai,» norāda Vilks.

Ministrs norāda, ka tikai tagad daudzas valstis, ejot cauri tām problēmām, ar kurām savulaik saskārās Latvija, novērtē, kādam ir jābūt politiķu, ierēdņu, biznesa cilvēku un sabiedrības izpratnes līmenim, lai kopīgi pārvarētu ekonomiskās grūtības.

Pārvarot krīzi, patlaban Latvija ir iegājusi otrajā fāzē, un starptautisko sabiedrību šobrīd interesē, cik spēcīgs būs Latvijas ekonomiskais izrāviens un cik ļoti Latvija būs spējīga pretoties vispārējam ekonomikas kritumam pasaulē, norāda FM.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu