PTAC brīdina īpašumu pircējus par banku uzņēmumu nelikumīgu rīcību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Vairāki ar nekustamo īpašumu tirdzniecību saistīti banku meitas uzņēmumi patērētājiem piedāvātajos līgumos par nekustamā īpašuma iegādi iekļauj līguma noteikumus, kas ierobežo patērētāja tiesības pieteikt prasījumu par preces neatbilstību līguma noteikumiem. Šādu informāciju saņemta Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC).

Saskaņā ar PTAC saņemto informāciju ar nekustamo īpašumu tirdzniecību saistīti banku meitas uzņēmumi patērētājiem piedāvātajos līgumos iekļauj līguma noteikumus, kas ierobežo patērētāja tiesības pieteikt prasījumu par preces (konkrētajā gadījumā nekustamā īpašuma) neatbilstību līguma noteikumiem.

Piemēram, līgumos tiek iekļauts apliecinājums, ka līguma slēdzējiem «nekas nav zināms par īpašuma un tā piederumu trūkumiem (tostarp slēptiem trūkumiem), tādēļ pārdevējs atsakās no atbildības par trūkumiem Civillikuma (CL) 1617.panta izpratnē», un apliecinājums tam, ka visi nekustamā īpašuma trūkumi, kas tiks konstatēti pēc īpašuma atsavināšanas un kas nav ietverti paša pircēja pasūtītā tehniskā slēdzienā, tiek uzskatīti par trūkumiem, kas radušies pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas un par kuriem pārdevējs nav atbildīgs.

Šāds līguma noteikums uzskatāms par netaisnīgu un patērētāja likumīgās tiesības tādējādi nevar tikt ierobežotas.

PTAC aicina patērētājus būt vērīgiem un pirms priekšlīguma vai pirkuma līguma parakstīšanas rūpīgi iepazīties ar nekustamā īpašuma faktisko stāvokli.

PTAC vērš patērētāju uzmanību uz to, ka attiecībā uz priekšlīgumiem vai pirkuma līgumiem par nekustamā īpašuma, kurus pārdevējs ieguvis īpašumā attīstītāja maksātnespējas procesa laikā administratora rīkotā izsolē vai piedziņas gadījumā zvērināta tiesu izpildītāja rīkotā izsolē, iegādi nav speciāla normatīvā regulējuma, līdz ar to arī uz šīm attiecībām attiecināms Patērētāju tiesību aizsardzības likuma (turpmāk – PTAL) 27.pants, kā arī PTAL 28.pantā paredzētās patērētāja tiesības, ja viņam pārdota vai nodota lietošanā līguma noteikumiem neatbilstoša prece.

Līdz ar to šādi līguma noteikumi ierobežo patērētāja tiesības pieteikt prasījumu nekustamā īpašuma neatbilstību līguma noteikumiem un ir uzskatāmi par netaisnīgiem līguma noteikumiem, jo augstākminētās tiesības ir patērētāja likumīgās tiesības un tās nevar tikt ierobežotas vai pakārtotas kādiem ražotāja, pārdevēja vai pakalpojumu sniedzēja izvirzītiem nosacījumiem.

Lai arī pārdevēja pienākums ir nodrošināt, lai nekustamajam īpašumam nebūtu defektu un to varētu izmantot paredzētajam nolūkam, lai izvairītos no situācijām, kad patērētājs iegādājas nekustamo īpašumu, nezinot tā faktisko stāvokli un iespējamos trūkumus, kā arī nevēlamām strīdus situācijām, PTAC aicina patērētājus pirms priekšlīgumu vai pirkuma līgumu parakstīšanas rūpīgi iepazīties ar nekustamā īpašuma stāvokli, nepieciešamības gadījumā pieaicinot attiecīgus speciālistus, un līgumā atrunāt nekustamā īpašuma faktisko stāvokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu