Pie kuriem <i>loginoviem</i> paliek ostu miljoni?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ar interesi izlasīju 24.aprīlī portālā «Apollo.lv» publicētās[s:41236]: «Osta jānodod nevis valsts, bet pašvaldības pārziņā» un «dažu idiotu dēļ valsts ir zaudējusi 19 miljonus eiro investīcijas».

Ko lai saka? Ļoti dāsni apmaksātais Rīgas brīvostas pārvaldnieks Loginovs un viņa drauģeļi, vecas «gvardes» politiķi ārdās, jo saprot, agri vai vēlu nāksies atbildēt uz jautājumiem, kāpēc lielo ostu bizness pakārtots miljonāru interesēm, kāpēc tādiem loginoviem tiek maksāta tik liela alga? [Pēc Valsts ieņēmumu dienesta iesniegtās deklarācijas Loginovs kā Rīgas brīvostas pārvaldnieks 2011.gada atalgojumā saņēmis 165 595 latus, t.i., vienā darba dienā viņš nopelnījis vairāk nekā 500 latus.]

Šis Loginova kungs uztraucas par «idiotu dēļ» it kā valsts zaudētajiem 19 miljoniem.

Leonīd Loginov! Man ir jautājums, vai šie ir miljoni, kas būtu varējuši ienākt Jūsu un Jūsu drauģeļu kontos? Man ir arī jautājumi, kur paliek tie daudzie miljoni, kurus Latvijas ostām ik gadus vajadzētu pārskaitīt valsts budžetā?

Manuprāt, ja Latvijas lielas ostas – Rīga, Ventspils, Liepāja, līdzīgi kā Tallinas osta, Latvijas valsts budžetā godīgi maksātu dividendes, drastiska budžeta konsolidācijas nebūti tik nepieciešama. Tad varbūt nevajadzētu diskutēt par sociālā budžeta «griešanu» un daudziem tik sāpīgo pensiju vecuma palielināšanu. Ja lielās ostas, valsts budžeta deficīta lāpīšanai tik nepieciešamos miljonos ienestu valsts budžetā, nevis atsevišķu, apsviedīgu «pārvaldnieku,» tā saukto «uzņēmēju» un ostu pārvalžu amatpersonu kabatās, tad droši vien nevajadzētu griezt budžeta līdzekļus medicīnai, izglītībai un virknei citu sociālo vajadzību.

Kāpēc tāds apgalvojums? Latviju, bieži salīdzina ar kaimiņvalsti Igauniju. Tad, lūk, Tallinas osta, kura pēdējos trīs gados ir pārkrāvusi 104 miljonus tonnu kravu, Igaunijas valsts budžetam ne vairāk, ne mazāk dividenžu un dividenžu nodokļu veidā ir pārskaitījusi 103 miljonus eiro. Bez tam Tallinas ostai, neskatoties uz iespaidīgām iemaksām valsts budžetā, šajā periodā ir atradušies arī 100 miljoni eiro, kuri ieguldīti ostas attīstībā. Un tas viss neņemot vērā ostā strādājošo uzņēmumu devumu (nodokļi, darba vietas utt.)

Vai esam dzirdējuši par mūsu lielo ostu devumu valsts un pašvaldību budžetā?

Ostu mājaslāpās šādu informāciju neatrast. Kāpēc tāda slepenība? Kāpēc pašreizējās ostu kārtības lobisti, tādi kā Aivars Lembergs, eksdeputāts Kārlis Leiškalns un Loginovs ir tik satraukti? Acīmredzot tāpēc, ka gadiem ilgi nezināmā virzienā pazūd simtiem miljonu latu, kas pienāktos valstij un pašvaldībai.

Ja reiz Tallinas osta ir spējusi pēdējo trīs gadu laikā valsts budžetā iemaksāt 104 mijonus eiro, tad kāpēc pēc analoģijas trīs Latvijas lielās ostas nav varējušas valsts un pašvaldību budžetos ieskaitīt ne mazāk kā 185 miljonus eiro.

Kur Latvijā palikuši šie miljoni? Ir ticami, ka izpētot un izvērtējot Latvijas ostās notiekošo par «kretīniem» būtu jāsauc lielākie bļāvēji un tie, kuri gadiem ilgi šādi vai citādi veicinājuši ostu izsaimniekošanu, apkrāpjot valsti un atstājot valsti «pamuļķa lomā.»

Ceru, ka arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis beidzot pievērsīs uzmanību ostā un tranzīta nozarē notiekošajam un jau tuvākajā laikā izskaidros sabiedrībai kādu labumu, salīdzinot ar kaimiņvalsti, Latvijas valsts budžets saņem no tādu turīgu loginovu, ameriku un lembergu vadītām lielajām ostām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu