Premjers: Neveiksim manipulācijas ar nodokļiem, lai iestātos eirozonā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Nekādas manipulācijas ar nodokļiem, šogad tos samazinot, lai iestātos eirozonā, bet nākamgad atkal palielinot, netiks īstenotas, šodien žurnālistiem, atbildot uz jautājumu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu jau no šī gada 1.jūlija un šī soļa saistību ar mērķi ieviest eiro, norādīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

«Es te nesaistītu ļoti tieši ar Māstrihtas kritērijiem vai ko tamlīdzīgu,» norādīja valdības vadītājs un piebilda, ka runa ir par pasākumiem ar skatu uz vidēju termiņu.

Tomēr viņš nenoliedza, ka PVN samazināšana ir saistīta ar cenu pieauguma problēmu. «Viena no būtiskākajām problēmām ekonomikā, kas atkal sākas iezīmēties, ir inflācija. Redzam, kāda bija situācija, kad 2005.-2006.gadā nekādi pretinflācijas pasākumi netika veikti un ļoti strauji inflācija sasniedza divciparu skaitli. Arī, lai nodrošinātu stabilu ekonomikas attīstību, nedrīkstētu pieļaut šādu scenāriju atkārtošanos,» skaidroja Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka inflāciju vajag apkarot savlaicīgi, nevis tad, kad ir jau par vēlu.

Tas esot komplekss pasākums, kas ietver arī konkurences stiprināšanu, cenu monitoringu un kurā PVN ir tikai viens no elementiem.

Kā ziņots, Finanšu ministrija rosina PVN likmi samazināt jau no šā gada 1.jūlija no 22% līdz 21%. Sagaidāms, ka šāds solis būtiski samazinās inflāciju - par 0,5 procentpunktiem.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) LNT raidījumā «900 sekundes» izteicās, ka PVN samazināšana ir nepieciešama, jo šī nodokļa likme Latvijā ir augstākā Baltijā un tas ir nozīmīgs solis konkurētspējas uzlabošanā, patēriņa veicināšanā un pastarpināti - virzībā uz Māstrihtas kritēriju ievērošanu.

Māstrihtas kritēriji ietver inflāciju, ilgtermiņa procentu likmes, valsts budžeta deficīta un valdības kopējā parāda līmeni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu