Uz ekrāniem nonākusi jauna dokumentālā filma par Bobu Mārliju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIAnovosti/Scanpix

Uz ASV kinoekrāniem nonākusi jauna dokumentālā filma par jamaikiešu regeja leģendu Bobu Mārliju.

Kaut arī iepriekš par mūziķi veidotas neskaitāmas kinolentes, jaunāko filmu «Marley» atbalsta arī viņa ģimene un muzikālā mantojuma pārvaldītāji. Turklāt Mārlija vecākais dēls Zigijs ir arī filmas producents. 
 
Jaunākās filmas «Marley» režisors ir Kevins Makdonalds, kurš iepriekš ir uzņēmis gan dokumentālās filmas, gan spēlfilmu «The Last King of Scotland» par Ugandas prezidentu Idi Aminu. 
 
Kā intervijā aģentūrai «Reuters» skaidroja režisors, filmas uzņemšana viņam atklājusi vairākus nepareizus uzskatus par Mārliju.
«Nepareizie pieņēmumi par viņu sākas ar domu, ka viņš bija parasts zāli pīpējošs slinks Karību puisis, kas neko īpašu nedarīja. Bet patiesībā, kā to var redzēt filmā, viņš bija motivēts un ambiciozs, cītīgi strādāja un bija disciplinēts. Es domāju, ka tas daudziem cilvēkiem būs pārsteigums,» sacīja Makdonalds. 
 
Režisors arī atklāja, ka Jamaikā vēl joprojām aktīvi tiek runāts par dažādām konspirācijas teorijām attiecībā uz Mārlija sašaušanu 1976.gadā divas dienas pirms ieplānotā miera koncerta «Smile Jamaica». 
 
«Uzklausot jebkādus divus cilvēkus Jamaikā, viņi jums sniegs divas dažādas konspirācijas teorijas par to, kas sašāva Bobu Mārliju. Neviens cilvēks Jamaikā nevēlējās par to runāt ierakstā, jo viņi vēl joprojām baidās. Tas ir pārsteidzoši, ka ir bīstami runāt par kaut ko, kas notika pirms 40 gadiem,» sacīja Makdonalds. 
 
Tikmēr vairāki Mārlijam pietuvināti cilvēki režisoram apgalvoja, ka šāvēji noskaidroti dažas nedēļas pēc incidenta un nolinčoti pēc «geto likumiem». 
 
Mūziķa atteikšanos ārstēt dažus gadus vēlāk atklāto vēzi Makdonalds saista ar rastamaņu religiju. 
 
«Es domāju, ka viņam likās, ka viņš ir neaizskarams. Viņš uzskatīja, ka rastas nemirst - tas ir rastamanu uzskatu pamatā. Un viņš bija ļoti reliģisks,» skaidroja Makdonalds. 
 
Filmas noslēgumā atainotas jamaikiešu visaptverošās sēras pēc Mārlija nāves. 
 
«Tāpēc, ka viņš bija daļa no šīs valsts, daļa no Jamaikas un kaut kādā veidā ar viņa nāvi daļa no šīs valsts pazuda. Es nedomāju, ka ir vēl kāda valsts, kas tik unikāli identificējas ar vienu personu, kā Jamaika ar Bobu Mārliju,» piebilda Makdonalds.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu