Pabriks: Operācija «Lāči» veiksmīgi beigusies

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopters šodien pabeidzis savus darbus Līgatnes dabas parkā, bet lāči vēl vismaz šodienu pavadīs savās mājās parkā.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) savā mikroblogu vietnes «Twitter» kontā svētdien ierakstījis: «GS [Gaisa spēku] veiktā operācija «Lāči» veiksmīgi beigusies,» ierakstu papildinot ar smaidiņu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Kristīne Barševska, šorīt dabas parkā nolaidās NBS helikopters. Sākotnēji tā apkalpe veica izpētes darbus, kā vislabāk palīdzēt iespējamai lāču pārvietošanai. Pēc tam ar helikoptera palīdzību pie gravā izvietotās lāču mājas tika novietoti jau vakar uz parku no Rīgas Zooloģiskā dārza atvestie konteineri.

Lai lāčus droši varētu pārvietot, jāpaveic daudz - konteineri vēl jāuzstāda, tostarp veicot arī metināšanas darbus. Pašlaik ir sākts darbs pie konteineru uzstādīšanas. Plānots, ka darbi tiks pabeigti rītdienas laikā.

Tā kā darāmā vēl daudz, skaidri zināms, ka šodien lāči nekur netiks pārvietoti. Tikmēr helikoptera brigāde šodien savu operāciju ir pabeigusi un devusies prom, bet rīt «lāču jautājuma» risināšana turpināsies.

Uz jautājumu, kāpēc lāču pārvadāšanai būtu nepieciešams izmantot helikopteru, nevis tos pārvest, piemēram, ar kravas automašīnu, AM Preses nodaļā aģentūrai LETA skaidroja, ka būri, kuros paredzēts pārvietot lāčus, parka teritorijā jānovieto gravā, no kuras tos ar automašīnu nevarētu izvest, tādēļ jāizmanto gaisa transports.

Nekādi lēmumi par to, vai un kurp lāčus pārvietot, vēl neesot pieņemti. Līgatnes dabas taku vadība un atbildīgie dienesti šobrīd aktīvi meklē turpmākos risinājumus - pārvietot lāčus uz citu vietu, vai arī Līgatnes dabas takās būvēt pagaidu mītni.

Barševska atgādināja, ka Līgatnes dabas takas ir slēgtas, aicinot cilvēkus nedoties uz dabas takām, lai netraucētu atbildīgos dienestus darbā un neapdraudētu savu drošību.

Kā ziņots, Līgatnes dabas parka lāču voljerā patlaban izveidojusies sarežģīta situācija - palikuši bez lācenes Mades, lāči Mikus un Puika mēģina izmantot voljera slikto stāvokli, atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā. Pagājušās nedēļas beigās šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi. Pēc pāris dienām tika pieņemts lēmums Madi nošaut, jo citu risinājumu neesot bijis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu