Pēc ilgiem pazemojumiem no gūsta aizbēg latviete, kurai piespiedu laulībās piedzimis bērns

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc divu gadu pazemojumiem fiktīvā laulībā Dublinā, uz mājām kādā no Kurzemes pilsētām atbēgusi latviete Anna. Viņas stāsts ir līdzīgs daudzu latviešu sieviešu piedzīvotajam, kas devušās meklēt labāku dzīvi uz Īriju, vēsta TV3 raidījums «Nekā Personīga».

Arī Annai kāds paziņa ekonomiskās krīzes laikā solījis, ka Dublinā atradīšot darbu. Parādos iestigusī Anna, paņēmusi piecus gadus veco meitu, devās uz Īriju. Lidostā viņu sagaidījuši divi pakistāņi, kas aizdevuši uz māju, kur dzīvojuši vēl astoņi vīrieši.

Sākumā pakistāņi viņu ēdinājuši. Meitai atraduši skolu. Darba atrašanu apgrūtināja fakts, ka Anna nezināja angļu valodu. Pēc pāris mēnešiem viņai pakistāņi likuši parakstīt papīrus un paziņojuši, ka ar vienu no viņiem būs jāprecas. Laulību pēc tam varēšot šķirt un par darījumu viņa saņemšot naudu.

Naudu Anna nedabūja, toties attieksme pret viņu strauji mainījās. Tā dēvētais jaunais vīrs pieprasīja seksuālas attiecības. Aizliedza iziet no mājas, atņēma tālruni un pieeju internetam. Pirms četriem mēnešiem viņai no pakistāņa piedzima bērns.

Vija Buša, Latvijas vēstniecības darbiniece Īrijā, atceras, ka Anna pēc palīdzības vērsusies aprīļa sākumā. Vecākajai meitai dokumenti bijuši atņemti, zīdainim to nebija vispār. Uz vēstniecību Anna atnāca piekauta.

Nevalstiskās organizācijas «Patvērums. Droša māja» vadītāja Sandra Zalcmane stāsta, ka tā ir viena no pakistāņu vīriešu taktikām – pēc iespējas ātrāk radīt pēcnācēju, lai fiktīvo laulību būtu grūtāk izšķirt. Zināmi vismaz 300 gadījumi, kad latviešu sievietēm fiktīvās laulībās piedzimuši bērni.

Novērota vēl kāda jauna tendence. Redzot, ka fiktīvajām laulībām Kiprā un Īrijā varot būt šķēršļi, trešo valstu pilsoņi dodas salaulāties ārpus ES, tad dodas atpakaļ uz Eiropas Savienību (ES) un pieprasa patvērumu.

Par spīti brīdinājumiem un preventīviem pasākumiem, fiktīvo laulību upuru skaits turpina augt.

Pērn tikai sabiedriskajā organizācijā «Patvērums. Drošā māja» pēc palīdzības vērsās 86 meitenes. Šogad dažos mēnešos jau 35. Latvijas vēstniecība Īrijā saskaitījusi, ka pēdējo piecu gadu laikā fiktīvām laulībām piekritušas vairāk nekā 1000 sievietes.

Lai situāciju uzlabotu, Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi izmaiņas krimināllikumā, kas ļaus sodīt gan fiktīvo laulību vervētājus, gan arī sievietes, kas laulībām piekritīs, ziņo TV3 raidījums «Nekā Personīga». Toties joprojām nav iespējams sodīt vīriešus, ar kuriem sievietes apprecas.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) stāsta, ka Īrijas likumdošana joprojām ir liberāla. Īrijas Augstākā tiesa pērn aizliedza policijai iejaukties personu, kas nav ES pilsoņi, laulības noslēgšanā ar mērķi iegūt uzturēšanās atļauju. Savukārt Latvijai Īrijas varas iestādes ieteikušas veikt preventīvo darbību, skaidrojot fiktīvo laulību sekas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu