Dzīvokli, kuru Zatleram apmaksā valsts, nemaz neizmanto pats Zatlers

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Valsts prezidents un pašreizējais Saeimas deputāts Valdis Zatlers (RP) ikdienā nemaz neizmanto dzīvokli, kura īrēšanai šobrīd valsts katru mēnesi tērē 1200 latus, svētdien vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums «De facto».

Turklāt valsts apmaksāto dzīvokli viņš nodevis lietošanai savam dēlam Kārlim, kurš tur uzturas ikdienā, to raidījumam apstiprināja arī pats Zatlers.

Valdim Zatleram dzīvoklis tā dēvētajā prezidentu mājā Brīvības un Elizabetes ielu krustojumā iepretim Ministru kabinetam, beidzot pildīt prezidenta pienākumus, netika. Tajā nebija brīvu platību. Rezultātā pagājušajā vasarā Zatlera vajadzībām Valsts prezidenta kanceleja noslēdza īres līgumu ar uzņēmēju Irēnu Pulkinenu par pagaidu dzīvokļa nomu, kamēr Zatlera vajadzībām netiks iegādāts dzīvoklis pastāvīgai lietošanai. Piecu istabu dzīvoklis atrodas greznā namā Rīgas klusajā centrā, Elizabetes ielā.

«De facto» gan neguva apstiprinājumu, ka valsts piešķirto dzīvokli Zatlers vispār izmantotu. Tā šonedēļ, trešdienas rītā Zatlera vajadzībām nopirktais «Audi A8» limuzīns īsi pirms desmitiem rītā pēc sava pārvadājamā ieradās nevis Elizabetes ielā, bet gan kādā iekšpagalmā Brīvības ielā. Šeit pieder dzīvoklis Zatlera dzīvesbiedrei.

Tās pašas dienas vakarā Zatlers pēc dalības LTV raidījumā «Sastrēgumstunda» arī devās nevis uz valsts apmaksāto dzīvokli, bet atgriezās Brīvības ielā. Un līdzīgi arī ceturtdienas rītā – neilgi pirms Saeimas sēdēs sākuma lepnais limuzīns ieripoja Brīvības ielas pagalmā.

Savukārt piektdienas pēcpusdienā raidījuma veidotāji fiksēja pie Elizabetes ielas nama piebraucam Zatlera dienesta auto. Taču no valsts īrētā mitekļa iznācis un valsts apmaksātajā auto iekāpis nevis Zatlers, bet gan viņa dēls Kārlis.

Zatlera dēlu no šī nama iznākam «De facto» manīja vairākkārt, tas visticamāk apliecina iepriekš vairāku avotu «De facto» sacīto, ka Zatleram atvēlēto un valsts apmaksāto dzīvokli pamatā izmantojot eksprezidenta atvase, to vēlāk nenoliedza arī pats Zatlers.

Sākotnēji «De facto» Zatlers gan noliedza, ka Elizabetes ielas dzīvoklī viņš nedzīvo, sakot, ka «tas nu nav tiesa, tas tā nav tiesa, pirmkārt tas ir pagaidu dzīvoklis, būsim ļoti godīgi, es joprojām esmu uz čemodāniem un kastēm un neizpakotām mantām. [..]Es dzīvoju gan tur, gan tur, un es dzīvoju arī laukos, savā lauku mājā. [..] Jūs jau neesat specdienesti un nevērojat mani 24 stundas dienā. Un es paspēju būt visur.»

Zatlera teiktais gan tikai apliecina, ka pašreiz valsts nomātais dzīvoklis jau tik ļoti viņam nemaz nav nepieciešams. Taču valsts par šī pagaidu mitekļa īri maksā ne mazu naudu. Pagājušā gada jūlijā kopā ar komunālo pakalpojumu rēķinu par dzīvokli samaksāti 929 lati, novembrī jau samaksāta maksimālā summa, ko likums ļauj par dzīvokļa nomu atvēlēt – 1200 latu.

Pēc tam, apkures sezonai uzņemot apgriezienus, ar apsaimniekotāju panākta vienošanās par izlīdzināto maksājumu, jo komunālie rēķini bijuši pārāk lieli. Un turpmāk  katru mēnesi par dzīvokļa nodrošināšanu Zatleram valsts maksājusi 1199 latus un 99 santīmus. Kopā samaksāti 9292,64 latu.

Zatlers gan liedzas atzīt, ka valsts īrētais dzīvoklis viņam vismaz šobrīd nav nepieciešams. Eksprezidents gaidot, kad beidzot tiks iegādāts atbilstošs mājoklis pastāvīgai lietošanai. Un pašreiz piešķirto viņš izmantojot gana lietderīgi.

«Ziniet ir vēl viena privilēģija, par kuru jūs esat aizmirsuši, valsts apglabā prezidentu uz sava rēķina un ziniet, no šīs privilēģijas es noteikti esmu gatavs atteikties,» raidījumam sacīja Zatlers.

Vēlāk gan rakstiski viņš «De facto» atzina, ka «Elizabetes ielas dzīvoklī pastāvīgi neuzturos, taču regulāri to izmantoju darba un reprezentācijas vajadzībām. Dzīvoklī man ir darba kabinets, kuru izmantoju pastāvīgam darbam, kā arī rīkoju darba tikšanās un apspriedes. Esmu pateicīgs valstij par iespēju izmantot šīs telpas, jo mans dzīvoklis Brīvības ielā nebūt nav piemērots šiem mērķiem. Ceru, ka vistuvākajā laikā jautājums ar pastāvīgo dzīvokli tiks atrisināts, jo darbs valsts labā «uz koferiem» ir visai apgrūtinošs.»

Likums šobrīd neparedz kārtību, kādā veidā izvērtēt, vai prezidenta amatu atstājušajai personai valsts dzīvoklis ir nepieciešams, nav arī uzraudzības mehānismu, kas noteiktu, kam būtu jākontrolē vai prezidents dzīvokli nav nodevis kādam apakšīrniekam, kaut vai paša dēlam. Šī situācija tikai pielej eļļu diskusijai, kas aizsākās šonedēļ līdz ar prezidenta Bērziņa rosinājumu pārskatīt eksprezidentiem piešķiramo labumu sarakstu.

«Man, piemēram, automobilis, es viņu uzskatu par bleķa kasti, kas, man viņā interesē, lai viņa mani droši nogādā tur, kur vajag. Man neinteresē, kāds viņš ir, bet citiem, to jau nevar pārmest, ka tas ir tā. Tās situācijas ir dažādas. Es domāju arī, šai mūsu situācijā, cits aiziet pensijā, citam tā dzīve ir jāturpina. Tāpēc to ar tādu vienu mēru to novilkt nevar un es negribu izteikt nevienam pārmetumu, ka viņi rīkojās tā,» «De facto» sacīja prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņš savos izteikumos gan kļuvis piesardzīgāks un atzīst, ka situācijas mēdz būt dažādas un var būt personas, kurām dzīvoklis, sekretārs un citi labumi pēc prezidenta pienākumu pildīšanas tomēr ir nepieciešami. Kā piemēru viņš min Vairu Vīķi-Freibergu, kuras sekretārei Vīķes-Freibergas aktīvās starptautiskās darbības dēļ darāmā esot vairāk nekā par to tiek samaksāts. Tāpēc viņš pieļauj - ja arī tiks virzītas izmaiņas likumā par bijušo prezidentu nodrošinājumu, tad tās nebūs radikālas.

Tikmēr prezidenta kanceleja vēl līdz jūnija sākumam konkursā meklēs dzīvokli, ko iegādāties Zatlera vajadzībām. Viņam lūko 180 līdz 250 kvadrātmetrus plašu četru līdz piecu istabu dzīvokli ar iebūvētu virtuves iekārtu, kas ir piemērots tūlītējai dzīvošanai, mājoklim jābūt mūra ēkā, kuras kāpņu telpa ir vizuāli labā stāvoklī. Dzīvoklim jāatrodas galvaspilsētas sirdī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu