Sāk izmeklēšanu par iespējamo Kadafi finansējumu Sarkozī priekšvēlēšanu kampaņā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Francijas prokuratūra pirmdien sāka izmeklēšanu attiecībā uz bijušā Lībijas diktatora Muamara Kadafi iespējamo finansējumu pašreizējā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī 2007.gada priekšvēlēšanu kampaņā.

Sarkozī pirmdienas pēcpusdienā iesniedza prasību pret portālu «Mediapart», kas sestdien publiskoja vēstuli, kurā apgalvots, ka toreizējais Lībijas diktators piešķīris 50 miljonus eiro (35,14 miljonus latu) Sarkozī kampaņai.

Izmeklēšanā tiks noskaidrots, vai mediji «viltojuši dokumentus vai arī izmantojuši viltotus materiālus» un vai «tikusi izplatīta nepatiesa informācija».

Lai gan runas par to, ka bijušais Lībijas diktators esot finansējis Sarkozī priekšvēlēšanu kampaņu nav nekas jauns, dokuments, uz kura redzams kādreizējā Lībijas ārējā izlūkdienesta vadītāja Musas Kusas paraksts, atklātībā nonāk pirmo reizi.

Sarkozī skandālā ierauts vien dažas dienas pirms izšķirošās prezidenta vēlēšanu kārtas, kurā pašreizējais Elizejas pils saimnieks sacentīsies ar sociālistu kandidātu Fransuā Olandu.

Kā liecina pirmdien publiskotie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, svētdien gaidāmajā vēlēšanu otrajā raundā uzvarētāja laurus plūks Olands, par kuru grasās balsot 53% vēlētāju, bet par Sarkozī savu balsi gatavi atdot 47%.

22% aptaujas dalībnieku nevēlējās atklāt, par kuru prezidenta amata pretendentu balsos.

Analītiķi tikmēr prognozē, ka vēlēšanu rezultātu lielā mērā izšķirs tie vairāk nekā seši miljoni vēlētāju, kas pirmajā raundā balsoja par galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līderi Marinu Lepēnu.

Kā noskaidrots «Ipsos» veiktajā aptaujā, 54% Lepēnas vēlētāju 6.maijā grasās balsot par Sarkozī, bet 14% nolēmuši atbalstīt Olandu.

Pēdējā nedēļā pirms izšķirošās kārtas abi prezidenta amata pretendenti ieplānojuši vērienīgus priekšvēlēšanu mītiņus. Trešdien abi kandidāti piedalīsies televīzijas debatēs, kas varētu būt Sarkozī pēdējā iespēja pārliecināt vēlētājus uzticēt viņam vēl vienu pilnvaru termiņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu