No Nīderlandes iegādāto kuģu lietā amatpersonas izsprūk no kriminālatbildības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Militārā policija izbeigusi 2009.gadā sākto kriminālprocesu par miljoniem vērto no Nīderlandes iegādāto kuģu lietu, līdz ar to neviena amatpersona pie kriminālatbildības tā arī netika saukta. Tomēr šīs «kuģu epopejas» dēļ sekas aizsardzības nozarē jūtamas vēl tagad, jo Aizsardzības ministrijai jau divus gadus neizdodas nevienam pārdot divus mīnu meklēšanas kuģus «Alkmaar», kas savulaik tika iegādāti no Nīderlandes.

Kriminālprocess, kas Militārajā policijā tika sākts 2009.gada 13.augustā par nolaidības faktu saistībā ar «Imanta» klases mīnu kuģu pieņemšanu un ekspluatāciju laikā no 2005.-2009.gadam Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Jūras spēkos, ir izbeigts pagājušā gada 10.oktobrī. Kā aģentūrai LETA skaidroja Aizsardzības ministrijā (AM) , process izbeigts, jo amatpersonu izdarītajā nodarījumā netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Savulaik saistībā ar šo kuģu iepirkumu amatu zaudēja arī toreizējais Jūras spēku (JS) komandieris Aleksandrs Pavlovičs. Pēc dienesta pārbaužu veikšanas NBS komandieris Pavloviču disciplināri sodīja par nepietiekamu padotā personāla kontroli un par to, ka netika veiktas visas nepieciešamās darbības, lai novērstu konstatētos trūkumus Jūras spēku rīcībā esošo «Imantas» klases mīnu kuģu pirkuma līguma izpildes un ekspluatācijas organizāciju un tehniskās dokumentācijas iegādes procesā.

Jau ziņots, ka Latvija ar Nīderlandi bija noslēgusi līgumu par piecu mīnu meklēšanas kuģu iegādi, tomēr vēlāk secināja, ka var atļauties maksāt un uzturēt vien trīs no tiem. Līdz ar to tika nolemts pārdot divus no minētajiem kuģiem.

Līgums par kuģu iegādi ticis noslēgts ar AM un Nīderlandes Finanšu ministriju 2005.gadā, un kopējā darījuma summa bija 57 miljoni eiro (40 miljoni latu), kas iekļauj arī kuģu sagatavošanu izmantošanai pēc to vairāku gadu konservācijas un komandu apmācības. Saskaņā ar noslēgto līgumu AM vēl Nīderlandes pusei ir jāpārskaita 24 miljoni eiro (vairāk nekā 16 miljoni latu). Maksājumu ir plānots veikt nākamajos trīs gados, katrā gadā pa astoņiem miljoniem eiro (vairāk nekā pieciem miljoniem latu).

Nu jau pāris gadus AM meklē potenciālos pircējus Latvijai nevajadzīgajiem diviem mīnu kuģiem, bet pagaidām bez rezultātiem.

Kā aprīlī aģentūrai LETA sacīja AM valsts sekretārs Jānis Sārts, lai gan vairākas starptautiskas kompānijas izrādījušas interesi par iespēju iegādāties divus mīnu meklēšanas kuģus «Alkmaar», kurus Latvija savulaik iegādājusies no Nīderlandes un par kuriem turpina veikt maksājumus, pagaidām neviens konkrēts priekšlikums par to iegādi nav saņemts.

Kuģus Latvijā ir apskatījuši vairāku valstu pārstāvji, taču pagaidām nekādu konkrētu priekšlikumu neesot bijis. Tiesa, arī neviens no šiem pircējiem nav pateicis «nē» šim piedāvājumam.

Sārts atturējās no prognozēm, vai un kad Latvijai izdosies šos kuģus pārdot. AM gan neatklāj, kādu valstu kompānijas ir izrādījušas interesi.

Spekulēt par cenu, par kādu varētu kuģus pārdot, ir pāragri, iepriekš teica Sārts, norādot, ka cena būs atkarīga no diviem faktoriem - par kādu cenu Latvija šos kuģus pirka un cik ilgi kuģi atradušies bruņoto spēku dienestā. Katrā ziņā Latvija ir ieinteresēta pārdot tos par maksimāli augstāku cenu, atzina Sārts.

Cenas noteikšana būšot sarunu process, jo tik lielu militāru kuģu tirgošana ir sarežģīta. Turklāt par šo jautājumu vēl būs jālemj valdībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu