Lāču puikas paliks Latvijā, tos vedīs uz dzīvnieku patversmi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izvērtējot visas iespējas, iesaistītie dienesti pieņēmuši lēmumu lāču puikas Miku un Puiku no Līgatnes dabas taku voljera pārvietot uz Ķekavas novadā esošo dzīvnieku patversmi «Mežavairogi», informē Gaujas Nacionālais parks (GNP).

Pirms lēmuma pieņemšanas atbildīgie dienesti - Līgatnes dabas takas, Dabas aizsardzības pārvalde, Pārtikas un veterinārais dienests, Rīgas Zooloģiskais dārzs – klātienē apsekoja dzīvnieku patversmi un pārliecinājās par «Mežavairogu» lāču mītnes drošību un piemērotību, lai tur īslaicīgi izvietotu Līgatnes lāčus.

«Esmu gandarīta, ka mums visiem kopā ir izdevies rast risinājumu, lai lāču puikas varētu palikt tepat Latvijā. Vēlos pateikt lielu paldies «Mežavairogu» saimniekiem par atsaucību un sniegto palīdzību šajā ārkārtas situācijā,» norāda GNP fonda vadītāja Baiba Pavloviča.

Mikus un Puika uz pagaidu mājvietu pārcelsies ne ātrāk kā pēc nedēļas. Tikmēr patversmē tiek veikti sagatavošanās darbi, bet lāčus Līgatnē visu diennakti pieskata zemessargi, aģentūrai LETA pastāstīja Pavloviča.

Pie Līgatnes lāču mājas šodien piestiprināti divi sprosti, kas paredzēti Mikus un Puikas pārvešanai uz pagaidu mājām. Pavloviča uzsvēra, ka lāču pārvešana varētu notikt ne ātrāk kā aptuveni pēc nedēļas - viss atkarīgs no tā, cik ātri Mikus un Puika pieradīs pie šodien novietotajām mītnēm. Ar varu dzīvniekus tajos neviens necentīsies ieslodzīt, bet, lai pie sprostiem pierastu, lāčiem varētu būt nepieciešama vismaz nedēļa laika. Tā kā tie ir nelieli, lāčus tajos, visticamāk, nāksies ievilināt, un tikai tad viņi tiks iemidzināti.

Sprosti izgatavoti no izturīgām tērauda konstrukcijām un to iekšpuse izklāta ar biezu saplāksni. Lāči tiks pārvietoti ar automašīnu, taču, lai smagāko sprostu novietotu uz transportlīdzekļa, visticamāk, nāksies izmantot Nacionālo Bruņoto spēku helikopteru palīdzību.

Pirms pamošanās «Mežavairogos» Mikus un Puika tiks kastrēti, lai nākotnē lāči būtu mierīgāki. Līgatnes dabas parks patlaban meklē vetārstu, kas būtu gatavs uzņemties šo uzdevumu.

Kamēr Mikus un Puika apradīs ar sprostiem, «Mežavairogos» tiek veikti sagatavošanās darbi, lai pielāgotu vojlēru lāčiem. Tikmēr lāčus Līgatnē augu diennakti pieskata Cēsu rajona 27.kājinieku bataljona zemessargi un vismaz viens dabas parka darbinieks, kas pārzina teritoriju.

«Lāču mamma» Velga Vītola aģentūrai LETA pastāstīja, ka kopumā abi lāči jūtas normāli, tomēr Puika, kuram ar bojā gājušo lāceni Madi bija izveidojusies cieša saikne vairāku gadu garumā, izjūt draudzenes iztrūkumu, skumst pēc Mades un viņu meklē.

Puika un Mikus «Mežavairogos» varētu uzturēties līdz pat gada beigām, tomēr viss atkarīgs no tā, cik ilgā laikā izdosies sakārtot viņu mājvietu Līgatnē. Pavloviča norādīja, ka nupat izdevies savākt līdzekļus, lai jaunu mājvietu uzbūvētu lācenei Ilzītei, taču abu lāču voljēra uzlabošanai naudas nav. Līgatnes dabas parkam nāksies lūgt palīdzību Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), kā arī tiks meklēti sponsori uzņēmēju vidū, kas varētu ziedot nepieciešamos materiālus un palīdzēt ar darbīgām rokām.

LETA jau ziņoja, ka Ilzītes mājvietai līdzekļus izdevies savākt līdz šā gada marta nogalei, un kopumā tas prasīja trīs gadus. Fiziskas un juridiskas personas saziedojušas 10 239 latus, 15 000 latu finansējumu piešķīris Meža attīstības fonds, bet 10 000 latu finansējumu piešķīris Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Līgatnes dabas takas joprojām ir slēgtas, jo nav iespējams nodrošināt simtprocentīgu drošību apmeklētājiem. Tās tiks atvērtas, kad Puika un Mikus no nedrošā voljēra būs aizvesti uz «Mežavairogiem».

LETA atgādina, ka 29.aprīlī dabas parkā nolaidās armijas helikopters un tā apkalpe veica izpētes darbus, kā vislabāk palīdzēt iespējamai lāču pārvietošanai. Pēc tam ar helikoptera palīdzību pie gravā izvietotās lāču mājas tika novietoti jau iepriekš uz parku no Rīgas Zooloģiskā dārza atvestie konteineri.

Lai lāčus droši varētu pārvietot, jāpaveic daudz - konteineri vēl jāuzstāda, tostarp veicot arī metināšanas darbus. Pašlaik ir sākts darbs pie konteineru uzstādīšanas.

Tā kā darāmā vēl bija daudz, tad skaidri nebija zināms, kā un kad lāči tiks pārvietoti.

Uz jautājumu, kāpēc lāču pārvadāšanai būtu nepieciešams izmantot helikopteru, nevis tos pārvest, piemēram, ar kravas automašīnu, Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā aģentūrai LETA skaidroja, ka būri, kuros paredzēts pārvietot lāčus, parka teritorijā jānovieto gravā, no kuras tos ar automašīnu nevarētu izvest, tādēļ jāizmanto gaisa transports.

Kā ziņots, Līgatnes dabas parka lāču voljerā patlaban izveidojusies sarežģīta situācija - palikuši bez lācenes Mades, lāči Mikus un Puika mēģina izmantot voljera slikto stāvokli, atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā.

Pagājušās nedēļas beigās šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi. Pēc pāris dienām tika pieņemts lēmums Madi nošaut, jo citu risinājumu neesot bijis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu