Līgatnes lāčus sāks radināt pie pārvietojamiem būriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Dzīvnieku kopēji no šodienas sāks radināt Līgatnes lāčus Miku un Puiku pie pārvietojamiem būriem, lai vēlāk lāčus tajos varētu transportēt uz Ķekavas novada dzīvnieku patversmi «Mežavairogi».

Kā aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Kristīne Barševska, lāči patlaban, salīdzinājumā ar pāris dienām iepriekš, jūtas mierīgāki un viņi ar transportēšanai paredzētajiem būriem tiks iepazīstināti ar dažādiem ievilināšanas paņēmieniem.

Plānots, ka aptuveni nedēļa būs nepieciešama, lai abi lāči iepazītos ar pārvietojamajiem būriem.

Lāču transportēšanai no Līgatnes dabas takām uz «Mežavairogiem» būs nepieciešamas finansējums. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) mudinās Latvijas vides aizsardzības fonda valdi atbalstīt finansējuma piešķiršanu šiem mērķiem. Vēl tiek aprēķināts, cik kopumā līdzekļu būs nepieciešams.

Jau ziņots, ka atbildīgie dienesti - Līgatnes dabas takas, Dabas aizsardzības pārvalde, Pārtikas un veterinārais dienests, Rīgas Zooloģiskais dārzs - klātienē apsekojuši dzīvnieku patversmi «Mežavairogi» un pārliecinājušies par patversmes lāču mītnes drošību un piemērotību, lai tur uz pagaidu laiku izvietotu Līgatnes lāčus. Abi Līgatnes dabas taku lāči «Mežavairogos» paliks līdz brīdim, kamēr lācenei Ilzītei tiks uzcelta jauna mājvietas, kas varētu ilgt vismaz līdz rudenim.

Pēc trīs gadu darba marta beigās izdevās savākt nepieciešamos līdzekļus Līgatnes dabas taku lācenes Ilzītes jaunas mājas būvniecībai. Mikus un Puika pēc atgriešanās Līgatnes dabas takās mitināsies tagadējā Ilzītes mājvietā.

Ilzītes mājvietai fiziskas un juridiskas personas saziedoja 10 239 latus, 15 000 latu finansējumu piešķīra Meža attīstības fonds, bet 10 000 latu finansējumu piešķīra Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Līgatnes dabas takas joprojām ir slēgtas, jo nav iespējams nodrošināt simtprocentīgu drošību apmeklētājiem. Tās tiks atvērtas, kad Puika un Mikus no nedrošā voljēra būs aizvesti uz «Mežavairogiem».

Kā ziņots, Līgatnes dabas parka lāču voljerā aizvadītajā nedēļas nogalē izveidojās sarežģīta situācija - palikuši bez lācenes Mades, lāči Mikus un Puika mēģināja izmantot voljera slikto stāvokli, atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā. 22.aprīlī šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi, taču šoreiz pēc vairāku dienu neveiksmīgiem mēģinājumiem atgriezt viņu voljērā 24.aprīļa vakarā tika pieņemts lēmums Madi nošaut.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu