DP: Latvijas kreisi orientētās ekstrēmistiskās organizācijas pārorientējas uz politisko vidi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Latvijas kreisi orientētās ekstrēmistiskās organizācijas koncentrējas uz politisko darbību, kas var veicināt politiskās vides un uzskatu radikalizāciju, secinājusi Drošības policija (DP).

Lai gan šīs organizācijas cenšas radīt iespaidu par leģitīmu darbību, tās turpinās izmantot ekstrēmistiskām un radikālām organizācijām raksturīgas metodes savas darbības nodrošināšanai, uzskata DP, kas pērn veikusi kreisi orientēto ekstrēmistisko organizāciju aktivitāšu analīzi.

DP pārskata ziņojumā par pagājušā gada darba rezultātiem minēts, ka tā veikusi pastiprinātu sabiedrības radikalizāciju veicinošo sociāli politisko un reliģisko procesu izpēti, kā arī organizējusi operatīvos un preventīvos pasākumus, lai identificētu un apsteidzoši reaģētu uz šiem riskiem. Īpaša uzmanība tikusi pievērsta radikāli orientētām organizācijām un neformālām grupām, kas ar savām darbībām varētu radīt spriedzi sabiedrībā.

Kreisi orientētām radikālām organizācijām 2011.gadā aktīvu darbību traucēja izvērst sabiedrības atbalsta un finanšu trūkums, margināls biedru sastāvs un līderu trūkums. Tāpēc tās meklēja jaunus līdzekļus aktivitāšu atsākšanai citā kvalitātē, kas izpaudās kā pāreja no radikālā ekstrēmisma uz politisko ekstrēmismu. Šobrīd kreisi orientēto organizāciju mērķis ir popularitātes iegūšana noteiktā sabiedrības daļā, lai nākotnē, piedaloties vēlēšanās, iegūtu un nostiprinātu pozīcijas politiskajā vidē, uzskata DP.

Cenšoties iegūt atbalstu politiskās darbības sākšanai, kreisi orientēto organizāciju pārstāvji koncentrējās uz krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, uzdodoties par to interešu aizstāvjiem un izvirzot dienaskārtībā šai sabiedrības grupai aktuālus problēmjautājumus. Līdz tam kreisi orientētās radikālās organizācijas par savu galveno mērķauditoriju uzskatīja maznodrošinātās sabiedrības grupas, tāpēc to dienas kārtībā bija sociāli ekonomiskie jautājumi. Šobrīd tos papildina un aizvieto politiskie jautājumi, kas vairo simpātijas pret kreisi orientētiem ekstrēmistiem arī izglītotākā un sociāli nodrošinātākā sabiedrības daļā.

Politiskie ekstrēmisti, no kuriem redzamākie ir Vladimirs Lindermans un Jevgeņijs Osipovs, tiek izmantoti no atsevišķu sabiedrisko un politisko organizāciju puses un ir atkarīgi no tām, lai turpinātu savas aktivitātes, norāda DP.

DP analīze arī liecina, ka atkarība no citām sabiedriskajām un politiskajām organizācijām un iesaistīšanās to mērķu un interešu realizēšanā, kā arī vienlaicīga personisko mērķu neesamība mazina iespēju ilgtermiņā precīzi prognozēt kreisi orientēto ekstrēmistisko organizāciju un to aktīvistu ieceres un darbību.

Savukārt labēji radikāli orientētu organizāciju un kustību publisko aktivitāšu intensitāti pārskata periodā varot raksturot kā relatīvi zemu, un, salīdzinot ar 2010.gadu, tā nav būtiski mainījusies. Pērn bijusi vērojama biedrību «Gustava Celmiņa centrs» un «Antiglobālisti» aktivizēšanās.

Labēji radikāli orientētu organizāciju konsolidācijas mēģinājumi kopumā bijuši neveiksmīgi iesaistīto aktīvistu ambīciju, domstarpību un organizatoriskās kapacitātes trūkuma dēļ. DP novērojusi atsevišķu organizāciju aktīvistu centienus kontaktēties ar līdzīgām organizācijām ārvalstīs.

Pērn pastāvēja priekšnoteikumi - parakstu vākšanas iniciatīvas par krievu valodu un pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, kas varēja izraisīt darbības aktivizāciju labēji orientēto nacionālistisko organizāciju vidē. Tomēr tās neizmantoja šos procesus savas darbības pastiprināšanai un popularitātes vairošanai latviešu vidē, kas pret parakstu vākšanas kampaņām bija negatīvi noskaņota, ziņojumā norāda DP.

DP nav ieguvusi informāciju, kas liecinātu par iespējamu finansējuma avotu piesaisti vai tādu projektu sākšanu, plānošanu, kas nākotnē potenciāli varētu uzlabot labēji orientēto ekstrēmistisko organizāciju finansiālo stāvokli un aktivitāšu intensitāti. Saglabājas tendence, ka notiks mēģinājumi veidot ciešākus kontaktus ar ārzemju rasistiski vai ultranacionāli noskaņotajām ekstrēmistiskajām organizācijām, uzskata DP.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu