Latvija ceturtajā vietā ES bezdarba reitingā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija martā pakāpās līdz ceturtajai vietai Eiropas Savienības (ES) bezdarba reitingā pretstatā piektajai vietai februārī, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes «Eurostat» jaunākie dati.

Visaugstākais bezdarba līmenis no ES valstīm martā joprojām bija Spānijā, kur darba nebija 24,1% darbspējīgo ļaužu. Otrs augstākais bezdarbs bija Grieķijā – tur martā bez darba bija 21,7% ekonomiski aktīvo cilvēku. Trešajā un ceturtajā vietā ierindojās Portugāle un Latvija – šajās valstīs martā bez darba bija attiecīgi 15,3% un 14,6% ļaužu.

Lietuva, kur bez darba martā bija 14,3% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, bija sestajā vietā bezdarba reitingā, bet Igaunija ar bezdarba līmeni 11,7% ierindojās devītajā vietā.

Zemākie bezdarba līmeņi saglabājās Austrijā (4%), kā arī Nīderlandē (5%) un Luksemburgā (5,2%).

ES vidēji bezdarba līmenis 2012.gada martā bija tāds pats kā februārī – 10,2% no darbspējīgajiem iedzīvotājiem. Eiro zonā vien bezdarba līmenis martā pacēlās līdz 10,9% pretstatā 10,8% februārī.

2012.gada martā salīdzinājumā ar 2011.gada martu straujākie bezdarba līmeņa kritumi bija Lietuvā (no 17% līdz 14,3%), Latvijā (no 17,1% līdz 14,6%) un Igaunijā (no 13,9% līdz 11,7%). Savukārt krasākie bezdarba līmeņa kāpumi bija Grieķijā (no 14,7% līdz 21,7%), Spānijā (no 20,8% līdz 24,1%) un Kiprā (no 6,9% līdz 10%).

Veidojot bezdarba reitingu par februāri, ES statistiķi izmantojuši 2011.gada ceturtā ceturkšņa datus par bezdarbu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī janvāra datus par Grieķiju un Lielbritāniju.

Salīdzinājumam – ASV bezdarba līmenis februārī bija 8,2%, bet Japānā – 4,5%.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka atbilstoši Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) datiem reģistrētā bezdarba līmenis valstī martā bija 11,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

«Eurostat» dati var atšķirties no NVA datiem, jo, lai tie būtu salīdzināmi ES, visām dalībvalstīm bezdarba rādītāji tiek pārrēķināti pēc ANO Starptautiskās Darba organizācijas noteiktajiem kritērijiem. Piemēram, bezdarbnieku skaits tiek rēķināts vecumā no 15 līdz 74 gadiem, bet Latvijā – no 15 gadiem līdz pensijas vecumam – 62 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu