Ja dome atbalstīs Šmita idejas, «Mozaīka» vērsīsies tiesā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Biedrība «Mozaīka», kas 2.jūnijā Rīgā pieteikusi seksuālo minoritāšu gājienu, uzskata, ka deputāts Jānis Šmits, asi iestājoties pret pasākumu, nodarbojas ar sabiedriskajām attiecībām jeb «public relations» (PR), aģentūrai BNS viedokli pauda biedrības līdere Kristīne Garina.

Biedrība pagaidām negrasās vērsties pret politiķi, bet ies uz tiesu, ja viņa ierosinājumi gūs arī domes atbalstu.

Šmits ir nācis klajā ar projektu, aicinot pilsētas iekšējos noteikumos iekļaut «publisku homoseksuālisma propagandas» aizliegumu. Projektu atbalstījuši arī Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti, tālāk šo ierosinājumu virzot izskatīšanai pašvaldības sēdē.

«Mozaīka» pašlaik negrasās nekādi reaģēt uz politiķa aktivitātēm, taču, ja šis ierosinājums kļūs par normatīvo aktu, biedrība to apstrīdēs tiesā.

«Ja ierosinājumi kļūs par normatīvo aktu, tad vienīgais ceļš ir uz tiesu, kur arī viss [Jāņa] Šmita kungam un viņa domubiedriem tiks paskaidrots. Bet ir pilnīgi skaidrs, ka tas netiks pieņemts. Domāju, ka viņš [Jānis Šmits] to izmanto kā ieroci, lai skaļi vēlreiz paustu savu viedokli un šoreiz ir atradis tādu PR tehniku, kas nodrošina, ka viņu dzirdēs visa valsts. Viņš vēlas vēlreiz uzsvērt, kurš ir par un kurš pret, ja nu kāds nav dzirdējis pirmās simts reizes,» pavēstīja Garina.

Viņa norādīja, ka komiteja nav tā, kas pieņem normatīvos aktus, «tāpēc mums par to nav vērts uztraukties».

«Uzskatām, ka tas ir absurds un tas nenotiks. Ja kaut kādā paralēlā pasaulē tas tiks pieņemt, mēs dosimies uz tiesu, kur tiesa izskaidros, kā pareizi interpretēt Satversmi,» sacīja Garina.

Jau ziņots, ka Šmita («Gods kalpot Rīgai») sagatavotie grozījumi sabiedriskās kārtības noteikumos, kas liedz pilsētā propagandēt homoseksuālismu, var arī nenonākt līdz izskatīšanai domes sēdē.

«Domes deputātiem ir ļoti dažādi viedokļi par šo jautājumu, ko arī pierāda komitejas lēmums. Rīgas pašvaldības normatīvie akti vienmēr ir atbilduši Latvijas Republikas likumiem, un tā tas būs arī turpmāk,» ar preses sekretāres Annas Kononovas starpniecību paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Par jautājumu iekļaušanu domes sēdes darba kārtībā lemj Rīgas mērs pēc atzinumu saņemšanas no juristiem un citām iesaistītajām institūcijām, un, ja juristi norādīs, ka šie grozījumi ir pretrunā ar augstāk stāvošiem normatīvajiem aktiem, domes sēdes darba kārtībā tos var arī neiekļaut.

Patlaban aktuāls ir jautājums par praida norisi Rīgā. Pilsētas izpilddirektoram būs jāpieņem lēmums, vai atļaut lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības  «Mozaīka» pieteikto gājienu, kas paredzēts 2.jūnijā. Plānotais dalībnieku skaits ir aptuveni 650 cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu