Grābstīšanās gar PVN

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pēdējo nedēļu laikā sarunas par PVN likmes samazināšanu no 22% un 21% var dzirdēt visur – Saeimā, Ministru kabinetā, dažādās preses konferencēs, draugu, kolēģu un ģimenes locekļu starpā. PVN likmes ir vienas no viss biežāk grozītajām likmēm Latvijas nodokļu politikā.

2008.gada 12.decembrīī PVN likmi Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības laikā paaugstināja no 18% uz 21% un 2010.gada nogalē Valda Dombrovska (V) otrās valdības laikā PVN likme tika paaugstināta no 21% uz 22%.

Finanšu ministrija (FM) piektdien, 27.aprīlī, prezentēja ierosinājumus, kas paredz no š.g. 1.jūlija samazināt PVN no 22% līdz 21%, argumentējot ar to, ja PVN likme tiks mainīta, tas samazinās pasaules cenu kāpuma izraisīto inflācijas spiedienu, atvieglos cilvēkiem izmaksas par ikdienas tēriņiem un veicinās Latvijas ekonomikas konkurētspēju un visādus citu «latviešu tautas brīnumu pasakām» cienīgus scenārijus.

Diemžēl vēlme samazināt PVN likmi par 1 procenta punktu nav nekas cits kā vēlme papildus nodrošināties, lai Māstrihtas kritēriji tiktu izpildīti, lai 2014.gadā Latvijā ieviestu Eiro.

Neapšaubāmi valdības viens no mērķiem ir ieviest Eiro, bet tas nedrīkst būt pašmērķis.

Galvenajam mērķiem tuvākajiem gadiem valdībai ir jābūt – iedzīvotāju labklājības līmeņa celšana, ekonomikas konkurētspējas palielināšana, ēnu ekonomikas strauja ierobežošana.

Reformu partija, konsekventi realizējot savu pirmsvēlēšanu programmu un solīto valdības deklarācijā, par prioritāti uzskata darba spēka nodokļu samazināšanu, kas ļautu sasniegt augstāk minētos mērķus.

Primārais ir samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli ar 2013.gadu par 3%, kas katram nodokļu maksātājam vidēji katru mēnesi dotu papildus 12 latus savā maciņā, ja rēķinam no vidējās darba samaksas pēc 2011.gadā datiem pēc nodokļu nomaksas tie ir 324 lati, turpretī PVN samazināšana par 1% dotu maksimums divu latu ietaupījumu nodokļu maksātāja ikmēneša budžetā.

Iedzīvotāju ienākumu nodokļu samazināšana veicinātu darba spēka izmaksu samazināšanos, kas palielinātu Latvijas ekonomikas konkurētspēju un veicinātu Latvijā ražoto preču lietāku eksporta pieaugumu.

Iedzīvotāju ienākumu nodokļu samazināšana samazinātu aplokšņu algu apmērus un vēlmi strādāt pelēkajā ekonomikā.
Turpretī PVN samazināšana veicinātu importa pieaugumu un atbalstītu citu valstu ekonomikas (Polijas, Lietuvas, Krievijas u.c.), jo lielāko daļu patēriņa preces Latvija importē un tas nekādā veidā nepalīdzētu Latvijas ekonomikas konkurētspējas uzlabošanai.

Tādēļ aicinu «neraustīt» PVN likmes, bet sākt strādāt pie iedzīvotāju maciņu biezuma palielināšanas no 2013.gada, samazinot iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmi par 3%.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu