«Rent in Riga»: īres segmentā vērojams dzīvokļu trūkums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Īres tirgus piedāvājumā vērojama iepriekšējo sezonu tendence - izīrējamo dzīvojamo platību nepietiekamība dažādos segmentos, sākot no zemākās cenu kategorijas un beidzot ar augstāko, norādīts nekustamo īpašumu operatora «Rent in Riga» mājokļu īres tirgus apskats par 2011./2012.gada ziemu.

Vidējā dzīvokļu īres maksa Rīgas centrā 2011./2012. gada ziemā bija 275 Ls mēnesī, un tā nav mainījusies kopš 2011. gada jūlija.

Ziemas sezonā saglabājās iepriekšējās sezonās novērotā tendence, ka īres tirgus piedāvājumā vērojams vispārējs dzīvokļu trūkums jebkurā cenu un kvalitātes kategorijā, un īres maksas ir stabilizējušās bez tendences pieaugt, jo potenciālie īrnieki psiholoģiski ir sasnieguši īres maksu «griestus», ko nevēlas pārsniegt.

Vidējā īres maksa divistabu dzīvoklim Rīgas centrā 2011./2012.gada ziemā bija 280 lati mēnesī un salīdzinājumā ar rudens sezonu tā ir pieaugusi par 3,7%. Trīsistabu dzīvokļa vidējā īres maksa ziemā bija 370 lati mēnesī un salīdzinājumā ar rudens sezonu tā ir palielinājusies par 5,7%. Četru un vairāk istabu dzīvokļu vidējā īres maksa ziemā bija 470 lati mēnesī un salīdzinājumā ar 2011.gada rudens sezonu tā ir palielinājusies par 4,4%.

«Aktualizējusies jauna tendence - ir īpašumi, kas parādās īres tirgū par pievilcīgu cenu, atrašanās vietu, kvalitāti, bet tie netiek realizēti ātri. Šādi īpašumi atrodami dažādos Rīgas rajonos - gan centrā, gan Pārdaugavā, gan Pierīgā. Acīmredzot tas liecina par to, ka potenciālie īrnieki nav gatavi pārmaksāt gadījumos, ja, viņuprāt, prasītā cena ir par augstu. Pieprasītākie rajoni īrei joprojām ir Rīgas centrs, klusais centrs un Pārdaugava,» skaidro Jānis Lipša, Nekustamo īpašumu operatora Rent In Riga valdes loceklis

Tāpat arī jaunie projekti, kuru būvniecība 2011. gadā bija atsākusies, paredzēti lielākoties pārdošanai, nevis īrei. Jauno projektu īres tirgu ziemā ietekmēja jaunais projekts Kaivas ielā 50, kuru decembrī iegādājās Lielbritānijas investors un paziņoja, ka šie dzīvokļi tiks piedāvāti īres tirgū.

Dzīvokļu platībā no 45 līdz 60 kvadrātmetriem vidējā īres maksa ziemā bija 300 lati mēnesī. Dzīvokļu virs 60 kvadrātmetriem vidējā īres maksa ziemā bija 360 lati mēnesī. Salīdzinājumā ar 2010./2011.gada ziemas sezonu vidējā īres maksa dzīvokļiem jaunajos projektos platībā no 45 līdz 60 kvadrātmetriem 2011./2012.gada ziemā ir pieaugusi par 11,1%, bet dzīvokļiem platībā virs 60 kvadrātmetriem tā ir pieaugusi par 5,9%.

Ziema īstermiņa īres segmentā tradicionāli ir neaktīvs periods, dzīvokļu īre par sērijveida vienistabas dzīvokli nemainīgi saglabājās - vidēji 120 Ls mēnesī , par trīs un četru istabu dzīvokli - 220 Ls mēnesī, savukārt Jūrmalā gada sākumā privātmāju īpašnieki būtiski paaugstināja īres cenas no 5000 eiro pirms gada līdz 7500 eiro mēnesī par īri šovasar. Sagaidāms, ka tuvojoties 2012. gada vasaras sezonai, privātmāju īpašnieki Jūrmalā būs spiesti samazināt patlaban ievērojami «uzskrūvētās» cenas.

«Prognozēt to, kā attīstīsies īres tirgus, ir visai grūti, jo valda liela nenoteiktība. Šķiet, ka situācija nepasliktināsies, bet nav arī liela pamata dzīvokļu piedāvājuma lielam palielinājumam pieprasītākajos rajonos - centrā vai klusajā centrā. Piedāvājumu īres tirgū palielināja Lielbritānijas investora decembrī nopirktais jaunais projekts Kaivas ielā 50 ar 353 dzīvokļiem, kuri tika piedāvāti īres tirgū, tomēr sākotnējie novērojumi liecina, ka potenciālie īrnieki ilgi svārstās ar lēmuma pieņemšanu un īrēt izlemj vien retais. Visticamāk, tas saistīts ar projekta atrašanos tālu no centra,» skaidro Jānis Lipša, Nekustamo īpašumu operatora Rent In Riga valdes loceklis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu