Svētkos visas dienas garumā bez maksas būs skatāmas Latvijas filmas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Jau astoto gadu 4. maijā Nacionālais kino centrs rīko Latvijas filmu maratonu, kura mērķis ir vienas dienas garumā Rīgas pilsētas iedzīvotājiem un viesiem dot iespēju bez maksas noskatīties lieliskas latviešu filmas kinoteātrī «Splendid Palace».

Tā kā nule izskanējis nacionālais kinofestivāls «Lielais Kristaps», kurā izrādīja pēdējo gadu jaunākās filmas, šogad Latvijas filmu maratons piedāvās atskatīties uz nelielu daļu no nozares veiksmīgākajām filmām, kas tapušas pēdējās divās desmitgadēs.

Programmā būs atrodamas filmas visai ģimenei un dažādākajām interesēm. To vidū gan daudz pieredzējušu meistaru spēlfilmas kā Jāņa Streiča «Cilvēka bērns» (1991) un Vara Braslas «Ūdensbumba resnajam runcim» (2004), tā arī melnbaltais Lailas Pakalniņas meistardarbs «Kurpe» (1998) un četru jaunu režisoru – A. Vidulejas,  G.Šmita, J. Kalēja un J. Putniņa -  kopdarbs «Vogelfrei» (2007). 

Spēlfilmu programmas kulminācijā piedāvāsim vecmeistara Rolanda Kalniņa lielisko, padomju varas aizliegto un daļēji iznīcināto filmu «Piejūras klimats» (1974), reizē sveicot un godinot meistaru 90 gadu jubilejā, kas gaidāma 9. maijā.

Sākot no plkst. 10:00 mazajā zālē tiks izrādītas Animācijas programmas bērniem, bet jau no dienas vidus – plkst. 13:00 - kinoteātra «Splendid Palace» mazā zāle būs atvēlēta bagātīgajam dokumentālo filmu mantojumam.

Dosim ieskatu nesenā Latvijas vēsturē ar Dzintras Gekas filmu «Sibīrijas bilance» (2011) un Antras Cilinskas «Mūsu barikāžu laiks» (2001). Tāpat par sabiedrību un tās pārmaiņām un vērtībām stāstīs Ilzes Burkovskas–Jacobsen filma «Bekons, sviests un mana mamma» (2008) un Kaspara Gobas «Seda. Purva ļaudis»(2004).

Dokumentālo filmu programmu noslēgs poētisko īsfilmu seanss, kurā līdzās mākslinieciskiem ļaudīm un pasaules redzējumam Daiņa Kļavas filmā «Gravitācija» (1993), Viestura Kairiša «Burvju flauta» (2001) un Lailas Pakalniņas «Papa Gena» (2001), rādīsim filmas, kuru varoņi dzīvo vienkāršu, tajā pašā laikā piepildītu dzīvi – Unas Celmas «Olu kundze» (2000) un Dzintara Dreiberga «Dušečka»(2007).

Filmu maratona finišā gaidāms brīvdabas seanss kinoteātra pagalmā, kur, tumsai iestājoties, tiks demonstrētas animācijas filmas pieaugušajiem. Šajā seansā būs iespēja noskatīties gan Avārijas brigādes piedzīvojumus Jāņa Cimermaņa filmā «Parlaments» (2000), starptautiski atzītās latviešu animācijas režisores Signes Baumanes 1993. gadā veidoto filmu «Kurpītes», juteklisko un austrumnieciska kolorīta pilno Aijas Bley un Patrīcijas Brektes «Sieviete un vējš» (2010), leģendārās latviešu animācijas režisores Rozes Stiebras un mākslinieka Kaspara Zariņa kopdarbu «Vai tu ko teici?» (2008), gleznaino un noslēpumaino Kārļa Vītola filmu «Aptumsums» (2010), starptautiskus panākumus guvušo, kā arī nule Lielo Kristapu ieguvušo Jurģa Krāsona «Norīt krupi» un uz starptautisko panākumu sliekšņa esošo, par labāko debiju «Lielajā Kristapā» apbalvoto Reiņa Pētersona filmu «Ursus» (2011). Programmu noslēgs režisora Jāņa Cimermaņa koncentrēts skats uz latviešu tautas vēsturi filmā «Latvietis» (2007).

Ieeja visos seansos bez maksas. Pilnu maratona programmu atradīsiet «nfc.lv» un «splendidpalace.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu