LU Botāniskajā dārzā sāk ziedēt kaktusi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā visu maiju būs apskatāmas ne tikai ziedošas magnolijas, bet arī kaktusi.

Kaktusu ziedēšana LU Botāniskajā dārzā norit pakāpeniski un patlaban ir apskatāmas ziedošas mamilārijas, astrofīti un rebūcijas, bet plaukšanai gatavojas parodijas, gimnokalīciji, ferokaktusi un citu kaktusu sugas un šķirnes.

Pavisam ekspozīcijā ir aptuveni 400 dažādu nosaukumu kaktusi.

Savukārt pilnā plaukumā Botāniskajā dārzā jau zied magnolijas. Patlaban kā baltas, lielas kupenas zied «Magnolia x loebneri», «Magnolia kobus», «Magnolia kobus Borealis» un «Magnolia stellata». Tās visas ir Āzijas izcelsmes magnolijas un zied, pirms ir izplaukušas lapas, - lieliem, baltiem un maigi rozā ziediem.

Magnolijas ir salīdzinoši senas izcelsmes augi, par ko liecina vienkāršā zieda uzbūve. Dabā tās aug Dienvidāzijā un Amerikā, galvenokārt tropos un subtropos. Koki ir ļoti dekoratīvi ar lieliem, izteiksmīgiem ziediem, tādēļ tie ir introducēti arī Eiropā, īpaši tās dienvidu un rietumu daļā, kur ir maigs klimats.

Latvija ir viens no tālākajiem ziemeļu punktiem, kur iespējams audzēt atsevišķas izturīgākās magnolijas. LU Botāniskajā dārzā ir lielākā magnoliju kolekcija Latvijā - lauka ekspozīcijā ir 17 dažādas sugas un šķirnes, koki ir līdz pat 50 gadus veci, tādēļ tagad tie ir apskatāmi visā savā krāšņumā.

Vēl LU Botāniskā dārza augu mājā ir uzziedējuši arī citi sauli mīloši augi - mirdzošā eiforbija un sensevjēra, kas tiek dēvēta arī par līdakasti.

LU Botāniskais dārzs no maija līdz septembrim apmeklētājiem ir atvērts no plkst.9 līdz 19.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu