Japānai pirmo reizi pēdējo 40 gadu laikā nāksies iztikt bez kodolenerģijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pirmo reizi kopš 1970.gada Japānai no sestdienas nāksies iztikt bez kodolenerģijas, jo apkopes dēļ tiks apturēts pēdējais no darbībā esošajiem kodolreaktoriem.

Šobrīd no 50 Japānas kodolreaktoriem darbojas tikai viens, kas atrodas Tomari atomelektrostacijā Hokaido ziemeļos. Taču apkopes dēļ paredzēts apturēt arī to, un plānots, ka reaktora dīkstāve ilgs 70 dienas.

Tas valstī radījis satraukumu par iespējamo elektroenerģijas deficītu vasaras sezonā.

Līdz pagājušā gada postošajai zemestrīcei un tai sekojošajam cunami, kas izraisīja katastrofu Fukušimas atomelektrostacijā, Japāna trešdaļu sava elektroenerģijas patēriņa nodrošināja ar kodolspēkstaciju palīdzību.

Kopš tā laika sabiedrībā nerimstas neuzticība pret kodolenerģiju un visi reaktori, izņemot vienu Tomari stacijā, tikuši apturēti papildus drošības pārbaudēm.

Tikmēr turpmākā Japānas enerģētikas stratēģija joprojām nav skaidra.

Premjerministra Josihiko Nodas valdība paziņojusi, ka divi Oi atomelektrostacijas reaktori ir pietiekami droši ekspluatācijai un ka tie varētu novērst draudošo elektroenerģijas deficītu karstajos vasaras mēnešos.

Tomēr nav skaidrs vai un kad valdība saņems reaktoru darbības atsākšanai nepieciešamo reģionālo varasiestāžu piekrišanu.

Tikmēr Oi stacijas operators «Kansai Electric Power», kas ar elektroenerģiju nodrošina Japānas vidienes rietumdaļu, tostarp Osaku, Kioto un Kobi, paziņojis, ka gadījumā, ja jūlijā būs augsta gaisa temperatūra, uzņēmums nespēs segt 20% no elektroenerģijas pieprasījuma.

«Kansai Electric Power» uzsver, ka neatkarīgi no gaisa temperatūras kompānija bez kodolenerģijas nespēs nodrošināt vasaras mēnešu pieprasījumu.

Tikmēr arvien plašākā termoelektrostaciju izmantošana palielina gan elektroenerģijas cenas, gan izmaksas, kuras Japānai rada pieaugošā siltumnīcefekta gāzu emisija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu